Project Description

Ovčarsko kablarska klisura

Ovčar Banja – turistički dragulj na putevima Obrenovića

Projekat uređenja Ovčar Banje kako bi se iskoristio njen potencijal da postane duhovni i zdravstveni turistički centar Zapadne Srbije

Opis projekta

Decenijama zapostavljeno, bez značajnijih ulaganja u poslednjih 60 godina, ovo područje će do završetka dela auto puta Preljina-Požega i rasterećenjem saobraćaja i zagađenja, realizacijom ove nacionalne inicijative, postati prirodna oaza za turiste svih profila – avanturističkog, zdravstvenog ili holističkog. Projekat revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure podrazumeva preko 20 podprojekata koji upotpunjuju sistemsku obnovu Ovčar Banje sa akcentom na ekologiji i turizmu, uključujući banjski, medicinski, verski, sportski… površina pod zaštitom je 4.910,81 hektara.

Projekat od nacionalnog značaja implementira grad Čačak, pod koordinacijom Kabineta predsednice Vlade, u okviru međuresorne radne grupe čiji su članovi predstavnici Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Platforma Srbija stvara prati realizaciju projekta i radi na razvoju brendinga i programa kako bi ovo područje postalo nezaobilazna destinacija na turističko-ekološkoj mapi Srbije.

JU Turistička organizacija Čačka kao upravljač PIO Ovčarsko-kablarska klisura, u čijem se prostoru nalazi Ovčar Banja realizuje projekat uređenja centralnog trga u Ovčar Banji. Projekat podrazumeva parterno uređenje trga, parka, parkinga i amfiteatra u centralnoj zoni banje. U okviru projekta biće uređene staze, postavljene klupe, ograda, zamenjena ulična rasveta i drugo, sa ciljem stvaranja infrastrukturnih uslova za unapređenje doživljaja, a samim tim i povećanja broja turista.

Adaptacijom zgrade Osnovne škole u Ovčar Banji (zatvorene od 2013. godine) ovo područje dobija Prirodnjački centar. U okviru centra nalaziće se deo namenjen za naučno-istraživačke delatnosti, ali i mali muzej prirode sa postavkama biljnog i životinjskog sveta koji je karakterističan za zaštićeno područje. Prirodnjački centar biće korišćen za organizaciju radionica i obrazovnih programa, rekreativne nastave i razvoj obrazovnog turizma.

Jezero Međuvršje, najveće na Zapadnoj Moravi, obiluje raznovrsnim turističkim motivima i pruža mogućnost za jedan dinamičan turistički doživljaj od obilaska manastira do krstarenja  katamaranima. Projekat uređenja ovog prostora najpre podrazumeva čišćenje jezera, uklanjanje  zasutog materijala, njegovu rekultivaciju  kako bi se obezbedila zaštita nizvodnog toka Zapadne Morave od poplava, oživeobiljni i životinjski  svet u vodi jezera, a potom i podstakao održiv ekonomski razvoj lokalne zajednice kroz razvoj turizma.

Pored toga, u toku su radovi na parternom uređenju parking prostora i pristaništa sa vezištem, za 40 čamaca, sa koga su katamaranima organizovane plovidbe jezerom do srednjovekovnih manastira. U okviru projekta biće postavljen mobilijar, ograde, staze, rasvete i uređenje zelenih površina za odmor i rekreaciju.

Izgradnja RH centra, od suštinskog je značaja za održivost banje, i obuhvaćena je projektom za rekonstrukciju i dogradnju Opšte bolnice u Čačku, kojim koordiniše Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima vrednosti ulaganja oko 3 miliona evra.

RH centar bi imao kapacitet od 150 ležajeva, na tri sprata i zapošljavao bi do 120 medicinara. Centar bi nudio lečenje reumatskih bolesti, degenerativnog reumatizama, artroze, spondiloze, saniranje posledica preloma kostiju, kao i fizikalnu terapiju po kojoj je ova Banja bila čuvena 70-ih i 80-ih godina u celom regionu.

O Ovčarsko-kablarskoj klisuri

Ovaj predeo posebnih odlika u kom su tradicija, duhovnost i avantura umotani u gotovo netaknutu prirodu za sve željne neponovljivog doživljaja, ima  potencijal da postane izletnički, duhovni i zdravstveni turistički centar Zapadne Srbije.

Pored zdravstvenog i duhovnog turizma, klisura koja čuva Ovčar Banju, prava je meka za avanturiste, idealna za planinarenje, biciklizam, jahanje, rekreativni ribolov, paraglajding, sportsko penjanje uz stene, i plovidbu  čuvenim usečenim meandrima Zapadne Morave.

Lekovite termomineralne vode (homeoterma, slabo sumporovita 35 do 38 stepeni Celzijusa) naročito su efikasne u lečenju sportskih povreda, ali i spondiloze, reumatizma i artritisa.

Video materijal

Biser ovčarsko kablarske klisure

Ovčar Banja u slikama

Na nadmorskoj visini od 279 m, Ovčar Banja udaljena je 18 km od Čačka i 160 km od Beograda. Do Ovčar Banje se može doći magistralnim putem Beograd-Čačak-Požega i železničkom prugom Beograd – Bar.

Polifonija doživljaja

Na putevima Obrenovića, nalazi se deset skrivenih manastira,  dva svetilišta, tri lekovite banje, tri velika jezera, dve mistične pećine i Zapadna Morava.

Jin jang meandri

Čuveni usečeni meandri Zapadne Morave čine da je u ovom delu svog toka to jedina reka na planeti koja teče na sve 4 strane sveta. Od nedavno ih sve češće zovu Jin Jang meandri.

Rimska ratnička banja

Postoje tragovi naseobina još iz praistorije, ali se pouzdano zna da je na mestu današnje Ovčar Banje, bila rimska ratnička banja i lečilište.

Kneževsko utočište

Knjaz srpski Miloš Obrenović rođen je na samo nekoliko kilometara od Ovčar Banje. Za vreme Drugog srpskog ustanka, veliki Knjaz je imao utočište u manastiru Nikolje, koji čuva deo moštiju Svetog Nikole.

Zlatna paprat i sivi soko

Na području Ovčarsko-kablarske klisure otkriveno je 600 biljnih vrsta i 37 vrsta ribe. Od biljaka najpoznatija je zlatna paprat, a od životinja sivi soko i orao.