Project Description

Србија ствара у Лондону

Центар за представљање српске креативне, иновационе и технолошке сцене, презентацију привреде, науке и туристичких потенцијала Србије.

Опис пројекта

Реконструкцијом викторијанске зграде у Деринг улици, у центру Лондона, настаје креативно-иновативни хаб или прва „креативна амбасада“ – модерно представништво савремене Србије. Креативно-иновативни хаб ће поседовати мањи излагачки простор, али и заједнички простор за радионице, предавања, културне манифестације различитог типа, пословне састанке, па и индивидуални рад. С једне стране, идеја хаб-а је да на најбољи могући начин представи наше стваралаштво и технолошка достигнућа, као и туристичке и привредне потенцијале, те на тај начин приближи савремену Србију британској публици и допринесе побољшању слике о Србији у свету, повећању броја инвестиција, броја туриста и слично. Отварање хаба планирано је за прву половину 2024. године.

С друге стране, хаб ће бити отворен и за наше људе који живе и раде у Великој Британији, као и за наше држављане који долазе у Лондон на краћи или дужи период и понудити им радни простор и простор за састанке и програме. Хаб ће посебно промовисати концепт циркуларних миграција како би се ојачале везе наше земље са дијаспором у Великој Британији и радиће на очувању српског језика и културе. Пројекат имплементира Министарство спољних послова и Амбасада Републике Србије у Лондону, у директној сарадњи са кабинетом председнице Владе Републике Србије и националном платформом Србија ствара. Отварање хаба планирано је за другу половину 2023. године.

Мека моћ

Ново лице модерне Србије

Отварање оваквог типа представништва Републике Србије у свету има за циљ употребу меке моћи како би се свету представило ново лице модерне Србије која ствара и својим стваралаштвом мења и себе и свет. Идеја је да кроз различите типове презентација и програма, користећи инструменте јавне дипломатије, промовишемо вредности савремене Србије – креативност, иновативност, аутентичност, знање и таленат у свим областима нашег друштва од културе, преко науке и привреде, до туризма. Ово је први овакав центар у свету, а планира се оснивање читаве мреже хаб-ова који би заједно са београдском Ложионицом радили на промоцији и позиционирању Србије у свету.

Архитектонско решење

Некада представништво Југословенског аеротранспорта (ЈАТ), зграда у Деринг улици је заштићено културно добро. Предвиђено архитектонско решење чији је аутор Инка студио у највећој мери чува интегритет зграде. Површина износи 199 mи састоји се од подрума и четири просторно ограничена спрата. Подрум постаје кухињски простор и простор за мање коктеле. Приземље и први спрат осмишљени су као галеријски и излагачки простор, док су други и трећи спрат мултифункционални простори за пословне састанке, презентације и индивидуални рад.

Активности и програм

У оквиру хaб-а се планирају активности из области креативних индустрија, иновација, културе, науке, туризма и привреде. Хаб ће уско сарађивати са институцијама, организацијама, компанијама и појединцима из Србије који имају међународну препознатљивост и производ који има извозни потенцијал. Поред тога, подржаће и програме, иницијативе и појединце који имају потенцијал за међународну промоцију како би им се пружила подршка у том процесу. Хаб је уједно платформа за презентацију, промоцију и међународну сарадњу.