Project Description

Овчарско кабларска клисура

Овчар Бања – туристички драгуљ на путевима Обреновића

Пројекат уређења Овчар Бање како би се искористио њен потенцијал да постане духовни и здравствени туристички центар Западне Србије

Опис пројекта

Деценијама запостављено, без значајнијих улагања у последњих 60 година, ово подручје ће до завршетка дела ауто пута Прељина-Пожега и растерећењем саобраћаја и загађења, реализацијом ове националне иницијативе, постати природна оаза за туристе свих профила – авантуристичког, здравственог или холистичког. Пројекат ревитализације Овчарско-кабларске клисуре подразумева преко 20 подпројеката који употпуњују системску обнову Овчар Бање са акцентом на екологији и туризму, укључујући бањски, медицински, верски, спортски… површина под заштитом је 4.910,81 хектара.

Пројекат од националног значаја имплементира град Чачак, под координацијом Кабинета председнице Владе, у оквиру међуресорне радне групе чији су чланови представници Министарства за трговину, туризам и телекомуникације, Министарства заштите животне средине и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Платформа Србија ствара прати реализацију пројекта и ради на развоју брендинга и програма како би ово подручје постало незаобилазна дестинација на туристичко-еколошкој мапи Србије.

ЈУ Туристичка организација Чачка као управљач ПИО Овчарско-кабларска клисура, у чијем се простору налази Овчар Бања реализује пројекат уређења централног трга у Овчар Бањи. Пројекат подразумева партерно уређење трга, парка, паркинга и амфитеатра у централној зони бање. У оквиру пројекта биће уређене стазе, постављене клупе, ограда, замењена улична расвета и друго, са циљем стварања инфраструктурних услова за унапређење доживљаја, а самим тим и повећања броја туриста.

Адаптацијом зграде Основне школе у Овчар Бањи (затворене од 2013. године) ово подручје добија Природњачки центар. У оквиру центра налазиће се део намењен за научно-истраживачке делатности, али и мали музеј природе са поставкама биљног и животињског света који је карактеристичан за заштићено подручје. Природњачки центар биће коришћен за организацију радионица и образовних програма, рекреативне наставе и развој образовног туризма.

Језеро Међувршје, највеће на Западној Морави, обилује разноврсним туристичким мотивима и пружа могућност за један динамичан туристички доживљај од обиласка манастира до крстарења  катамаранима. Пројекат уређења овог простора најпре подразумева чишћење језера, уклањање  засутог материјала, његову рекултивацију  како би се обезбедила заштита низводног тока Западне Мораве од поплава, оживеобиљни и животињски  свет у води језера, а потом и подстакао одржив економски развој локалне заједнице кроз развој туризма.

Поред тога, у току су радови на партерном уређењу паркинг простора и пристаништа са везиштем, за 40 чамаца, са кога су катамаранима организоване пловидбе језером до средњовековних манастира. У оквиру пројекта биће постављен мобилијар, ограде, стазе, расвете и уређење зелених површина за одмор и рекреацију.

Изградња РХ центра, од суштинског је значаја за одрживост бање, и обухваћена је пројектом за реконструкцију и доградњу Опште болнице у Чачку, којим координише Канцеларија за управљање јавним улагањима вредности улагања око 3 милиона евра.

РХ центар би имао капацитет од 150 лежајева, на три спрата и запошљавао би до 120 медицинара. Центар би нудио лечење реуматских болести, дегенеративног реуматизама, артрозе, спондилозе, санирање последица прелома костију, као и физикалну терапију по којој је ова Бања била чувена 70-их и 80-их година у целом региону.

О Овчарско-кабларској клисури

Oвај предео посебних одлика у ком су традиција, духовност и авантура умотани у готово нетакнуту природу за све жељне непоновљивог доживљаја, има  потенцијал да постане излетнички, духовни и здравствени туристички центар Западне Србије.

Поред здравственог и духовног туризма, клисура која чува Овчар Бању, права је мека за авантуристе, идеална за планинарење, бициклизам, јахање, рекреативни риболов, параглајдинг, спортско пењање уз стене, и пловидбу  чувеним усеченим меандрима Западне Мораве.

Лековите термоминералне воде (хомеотерма, слабо сумпоровита 35 до 38 степени Целзијуса) нарочито су ефикасне у лечењу спортских повреда, али и спондилозе, реуматизма и артритиса.

Амфитеатар
Парк
Марина

Овчар Бања у сликама

На надморској висини од 279 m, Овчар Бања удаљена је 18 km од Чачка и 160 km од Београда. До Овчар Бање се може доћи магистралним путем Београд-Чачак-Пожега и железничком пругом Београд – Бар.

Полифонија доживљаја

На путевима Обреновића, налази се десет скривених манастира,  два светилишта, три лековите бање, три велика језера, две мистичне пећине и Западна Морава.

Јин јанг меандри

Чувени усечени меандри Западне Мораве чине да је у овом делу свог тока то једина река на планети која тече на све 4 стране света. Од недавно их све чешће зову Јин Јанг меандри.

Римска ратничка бања

Постоје трагови насеобина још из праисторије, али се поуздано зна да је на месту данашње Овчар Бање, била римска ратничка бања и лечилиште.

Кнежевско уточиште

Књаз српски Милош Обреновић рођен је на само неколико километара од Овчар Бање. За време Другог српског устанка, велики Књаз је имао уточиште у манастиру Никоље, који чува део моштију Светог Николе.

Златна папрат и сиви соко

На подручју Овчарско-кабларске клисуре откривено је 600 биљних врста и 37 врста рибе. Од биљака најпознатија је златна папрат, а од животиња сиви соко и орао.