NEW – Фестивал нове европске драме

Категорије: Уметност, ФилмОбјављено: 26.06.2019.0,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

У периоду од 27. до 30. јуна у Београду ће се на неколико локација организовати нулто издање NEW фестивала савремене европске драме, у организацији Хартефакт фонда. Циљ овогодишње манифестације је успостављање и даље развијање традиције Бонског Бијенала, те фомирање циљева и развијања првог издања NEW Бијенала, планираног за 2020. годину.

 

Програм нултог издања NEW фестивала нове драме подразумева церемонију предаје Бијенала нове европске драме која ће бити одржана 27. јуна 2019. године у Југословенском драмском позоришту. У оквиру церемоније предвиђен је разговор о важности обнове партерства која подржавају сарадњу, размену и очување мира на европском континенту, о могућности играња драма на различитим језицима, о могућности копродукција и заједничких истраживања, као и о потреби за радом на разбијању међусобне изолованости и на културној размени између држава истог или сличног говорног подручја. У разговору ће учествовати господин Manfred Beilhartz и Биљана Србљановић.

 

Поред тога, програм Хартефактовог нултог издања NEW фестивала савремене европске драме обухвата и радионицу превођења Malgorzate Semil, познатог преводиоца и председнице одељења драмских аутора у организацији ZAiKS, стручњака за европску драму и проблеме превођења савременог драмског текста, и патронке Бонског, Висбаденског и NEW бијенала.

 

У периоду од 28. до 30. јуна, у библиотеци Народног позоришта, полазници/полазнице имаће прилику да се баве проблемима превођења драмских дела, са фокусом на превођење савремене драматургије која подразумева савремени дијалог, нове драмске језичке форме (сленг, стих, поетику псовке и погрдног језика, поштовање специфичног стила и ритма, поетски дијалог, итд). У фокусу програма биће и остали изазови с којима се преводиoци, који припремају драмски текст за позоришни процес, током рада сусрећу.

 

Бијенале нове европске драме основано је 1992. године у Бону и представља једини међународни фестивал посвећен искључиво продукцијама савремених представа на њиховим изворним језицима. Оснивачи фестивала су Manfred Beilhartz, угледни позоришни редитељ и члан престижног жирија највеће европске позоришне награде Premio Europa, и Tankred Dorst, један од најпознатијих и најчешће постављених немачких драмских писаца, добитник Büchner награде и Schiller Memorial награде.

 

Циљ Бијенала је превазилажење националне границе драмске уметности и промовисање идеје да Европа није само Европска унија, већ да подразумева уметнике од Турске до Исланда и свих осталих земаља које тада нису припадале ЕУ. У међувремену се Европска унија више пута проширивала, али су се дизали нови зидови и постављале нове препреке за слободно путовања мисли, речи, људи и дела.

 

Бијенале је засновано на мрежи патрона – угледних драмских писаца из 41 европске земље, који предлажу нове драме и информишу Уметнички одбор Бијенала о релевантним продукцијама из својих земаља. Међу патронима су: Биљана Србљановић (Србија), Özen Yula (Турска), Bernhard Studlar (Аустрија), Gianina Carbunariu (Румунија), Симона Семенић (Словенија), Mark Ravenhill (Велика Британија), Paul Pourveur (Белгија), Hristo Boytchev (Бугарска), Laura Ruohonen (Финска), Akos Németh (Мађарска), Тена Штивичић (Хрватска).

 

Још од 1992, Бијенале нове европске драме посебну пажњу поклања напретку младих позоришних талената, дајући им прилику да се увежу и раде са познатим европским драмским ауторима, позоришним критичарима и блогерима, са члановима патроната, као и са другим европским студентима драме. NEW платформа има за циљ да открије, образује, повеже и промовише нове, младе, талентоване и мање познате уметнике у области извођачких уметности. Платформа је основа за даљи развој регионалне културне и уметничке сцене. Јачањем капацитета и стварањем простора за развој и промовисање нових фигура у области извођачких уметности, платформа има за циљ успостављање виших стандарда у домаћим позориштима и њихово репозиционирање у европском контексту.

NEW је настао из потребе да се створи мост између локалних уметника и европске културне сцене, као и да се задовољи потреба за функционалним механизмом за национално и међународно признавање младих перспективних уметника. NEW ће расти као платформа посвећена повећању њихове видљивости и увођењу у шире професионалне могућности.

 

Након успешног покретања NEW платформе, праћене великом конференцијом и састанком Патрона, Хартфеакт фонд у овој години наставља са даљим позиционирањем Београда као једног од водећих европских центара за савремену позоришну и извођачку уметност.

 

Платформу покреће Хартефакт фонд, који има богато искуство рада у области извођачких уметности у регионалном и европском оквиру. Основан 2009. године, Хартефакт је радио са више од 1000 људи и креирао преко 200 културних догађаја и 100 програма најразличитијег типа. Поред уметничких вредности Хартефакт увек истиче друштвено ангажовану димензију кроз своје позоришне и друге програме.

 

Платформа је надоградња добро познате праксе која подржава младе и нове таленте. Једна од најпознатијих активности ХФ-а је годишњи конкурс за савремену ангажовану игру и постављање младих писаца. Преко NEW платформе, Хартефакт шири своје механизме подршке другим позоришним уметн