Juгословенскa модернa уметност: Спомен-збирка Павла Бељанског

Категорије: УметностОбјављено: 12.04.2020.0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Спомен-збирка Павла Бељанског је музеј посвећен југословенској модерној уметности прве половине 20. века. Установа носи назив по свом оснивачу и дародавцу, Павлу Бељанском, дипломати и колекционару. Налази се на Тргу галерија у Новом Саду, у згради која је међу првима у тадашњој Југославији саграђена 1961. године искључиво за потребе музејског простора. Ово складно архитектонско остварење Иве Куртовића представља споменик културе. У Спомен-збирци можете уживати у ремек-делима уметника попут Надежде Петровић, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Марка Челебоновића, Петра Добровића, Петра Лубарде, Зоре Петровић, сазнати о животу Павла Бељанског, и наших најзначајнијих уметника и уметница.

 

Највећи део поставке Спомен-збирке Павла Бељанског чине дела из легата колекционара. Од укупно 185 дела, изложено је 144, и то 120 слика, 15 скулптура, 4 цртежа и 5 таписерија. Сама поставка је конципирана на специфичан начин. Мада је током времена претрпела промене, суштински је очувана идеја Павла Бељанског да дела у поставци треба да повезује јединствена нит ликовног ритма и првенствено колористичког склада, а не биографско-историјски или неки други музеолошки принцип. Током времена, оваква замисао није претрпела знатне промене и иновације. Нјена модерност је и данас очигледна и релевантна, у складу са тенденцијама излагачких политика заснованих на специфичности поетског, идејног, тематског или неког другог концепта. Иако се у салама нижу слике и скулптуре аутора различитих генерацијских припадности, њих обједињује јединствена идеја којом се руководио Павле Бељански. Прихватајући начела Богдана Поповића да су највише вредности сликарства „поетско осећање природе, укус, мера и виша култура… савладана техника и колористички дар”, Бељански сматра да „ликовно стваралаштво подлеже законима живота”, а његове врхунске врлине су спонтаност, хармонија и унутрашња садржина.

 

Посебно се издвајају иновативни образовни програми и активности које грађанима и грађанкама свих узраста приближавају модерну уметност. Међу њима су стална поставка „Додирни и осети“ за слепе и слабовиде и апликација „Музеј за све“ намењена глувим и наглувим особама, као и свима који уметност желе да искусе на несвакидашњи начин.

 

Спомен-збирка Павла Бељанског на Јутјубу поседује листу кратких филмова о делима из колекције, као и тумачења одабраних дела на знаковном језику.