FAQ
О конкурсу

FAQ

(Frequently Asked Questions)

Одговори на најчешћа питања о конкурсу, условима пријаве, процесу селекцији и свему што занима наше будуће звезде! Ако нам је нешто промакло – слободно нам пишите на music@serbiacreates.rs

Национална платформа Србија ствара је кровно, међуресорно тело Владе Републике Србије, задужено за међународну промоцију Србије кроз извозни потенцијал из области креативних индустрија, иновација и економије засноване на знању.

Платформа Србија ствара музику, као део шире платформе, настоји да својим активностима системски подржи развој домаће музичке сцене и оствари међународни успех. Платформа Србија ствара музику својим деловањем обухвата све секторе музичке индустрије у Србији: музичаре, музичке професионалце, организације и компаније, фестивале, едукацију, истраживачке центре и остало.

Млади ауторски бендови и извођачи у Србији сусрећу са бројним изазовима током свог развојног пута. Будући да чак и реномирани бендови тешко налазе пут до публике, медија и концертних сала, простор да се представе млади и неафирмисани извођач и њихова музика – данас практично не постоји. У недостатку медијског простора уметници су приморани да се „само-рекламирају“ кроз друштвене мреже и музичке онлине платформе, где се као главно мерило квалитета узима број лајкова, схаре-ова, прегледа и слично.

Национални конкурс „Serbia Creates: The Spotlight“ уводи другачији приступ подршке младим музичарима и промоцији нових вредности путем транспарентног и отвореног позива за младе музичаре и селекције од стране стручног и еминентног жирија који чине представници свих сектора домаће музичке индустрије (музичари, критичари, издавачи, људи из музичког бизниса). Циљ пројекта је стварање платформе за младе музичаре која им омогућава презентацију на домаћем, регионалном и интернационалном нивоу али и истовремено редефинише начин на који се приступа подршци и повећању извоза производа музичке индустрије Србије. Транспарентан процес такмичења пружа прилику за 20 младих музичара да стекну видљивост и учествују на више од 50 догађаја и фестивала у чак девет земаља – Србији, Мађарској, Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Румунији, Хрватској, Словенији, Црној Гори и Бугарској.

Кључни аспект пројекта је изградња капацитета, пружајући бесплатне ресурсе, обуку и искуство како би се унапредиле вештине музичар и музичких професионалаца. Платформа сноси одговорност за логистику, промоцију, реализацију и трошкове наступа одабраних извођача.

Бендови и соло музичари из праваца дефинисаних конкурсом (поп и сви његови правци, рок и сви његови правци, хип хоп, треп, реп и популарна урбана музика) могу да се пријаве путем формулара на ЛИНКУ.

 • Састав који аплицира већински чине држављани Републике Србије.
 • Ако састав има лидера, он мора бити држављанин Републике Србије држављанин или особа са перманентним боравком у Републици Србији.
 • Соло извођач мора бити држављанин Републике Србије.
 • Старосна граница: Сви кандидати морају бити пунолетни
 • Састав или соло уметник мора да има минимум 1 или максимално 2 објављена албума. Уколико састав или соло уметник нема издат албум – минимални број објављених синглова је 10.
 • Звучни запис, (албум, колекција синглова ЕП…), на физичком носачу звука или дигитално (Bandcamp, Spotify, Soundcloud…), у трајању од најмање 25 минута, објављен најраније 01.01.2021. године, а најкасније до датума истека конкурса.
 • Ауторски део програма већински потписују држављани Републике Србије из састава.
 • Састав или соло уметник мора да има минимум 5 реализованих наступа до момента пријављивања.

Малолетна лица морају да имају посебне дозволе за наступе и излазак из земље, што отежава саму реализацију и логистику конкурса.

Пријаву је могуће поднети путем онлајн обрасца који је доступан на званичном сајту платформе: ЛИНКУ

1. мај 2024. године

Главни критеријуми којима ће се водити чланови еминентног жирија су пре свега оригиналност, ниво квалитета музике и професионализма, као и потенцијал за развој и извоз.

Као и претходне године чланови жирија су еминентни представници раличитих сектора музичке индустрије:

 • Буч Кесиди (бенд)
 • Катарина Епштајн (Радио Београд 1)
 • Бегефанк (музичар)
 • Цоби (продуцент и музичар)
 • Алек Бошковић (Believe, дистрибуција музике)
 • Павле Ефтимовски (Glitch records, Рунда Балкан)
 • Маша Павоковић (менаџерка и ПР)
 • Ида Престер (музичарка)
Планирано је да резултати буду објављени најкасније до 20. маја 2024. године, на serbiacreates.rs као и на друштвеним мрежама платформе.
Након селекције стручног жирија, листа иѕабраних музичара биће послата свим фестивалима са којима је договорена сарадња у оквиру пројекта. Организатори фестивали су ти који одлучују који извођач ће наступити на њиховом фестивалу, дакле, избор је искључиво одлука организатора фестивала, а не платформе или жирија.
Тренутно је потврђено учешће више од 50 фестивала и 120 наступа у 9 држава (Србија, Хрватска, Македонија, Словенија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Бугарска, Румунија, Мађарска).
Сви који буду селектовани од стране жирија, имаће обавезу да поред реализације наступа на фестивалима присуствују и обавезним едукацијама које ће бити организоване у сарадњи са професионалцима или догађајима из индустрије. Сведоци смо бројних лоших искустава и грешки које музичари праве на почетку својих каријере, због чега је циљ ових едукација управо стицање неопходног знања и усвајање добре праксе.
На основу прошлогодишњег искуства, ове године ћемо селектовати максимум 4 састава/извођача по жанру.
У случају конкурса примењују се слични услови као и за наступе на Showcase fестивалима. Платформа Србија ствара музику финансира или суфинансира трошкове за наступ (смештај, превоз, оперативни трошкови), те музичари учешћем у конкурсу неће имати никакве додатне трошкове.

Висина финансијске подршке зависи од броја чланова и локације одржавања фестивала.

Додатне информације о конкурсу можеш пронаћи на званичној веб страници платформе, као и на нашим друштвеним мрежама.