EUROSONIC 2020: Srbiju predstavili Buč Kesidi feat. Ljubičice, Naked i Marko Marković

Категорије: МузикаОбјављено: 24.01.2020.1,3 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Holandski Eurosonic ponovo je opravdao epitet najuticajnijeg „showcase“ festivala u Evropi! Tokom četiri festivalska dana, Groningen se pretvorio u prestonicu muzike koja se mogla čuti na svakom koraku, pa čak i iz obližnjih barova i prodavnica. Gotovo 350 najperspektivnijih evropskih muzičara i bendova predstavilo se pred čak 42 hiljade posetilaca.

Dok je Exitov „No sleep Festival“ proglašen za najbolji novi evropski festival, srpska muzička scena, uz podršku Radio Beograda i nacionalne platforme Srbija stvara (Serbia Creates), predstavila se nastupom mlade elektro-pop senzacije Buč Kesidi feat. Ljubičice ali i beogradskog urban balkan fusion jazz benda Naked i trubačkog orkestra Marko Marković Brass Band.

Mladi muzičari iz Pančeva „Buč Kesidi“, koje u narednom periodu očekuju koncerti u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu, održali su energičan nastup pred holandskom publikom u sali Praedinius Gymnasium-a.

Na ovogodišnjem Eurosonic-u u fokusu je bila Švajcarska koja je predstavila svoje izvođače i bendove. Jedna od nadolazećih švajcarskih muzičkih zvezda, Veronica Fusaro, nastupila je uživo u programu Radio Beograda u emisiji “Pop Karusel” koju vodi Katarina Epštajn. Emisiju, u kojoj su se predstavili i Naked, Buč Kesidi i Ljubičice možete poslušati ovde.

Ovogodišnji dobitnici evropskih nagrada za savremenu muziku (Music Moves Europe Talent Awards) su: Meduza (Italija), Girl in red (Norveška), NAAZ (Holandija), Anna Leone (Švedska), PONGO (Portugal), HARMED (Mađarska), 5K HD (Austrija) and Flohio (VB).

 

Eurosonic 2020. u brojkama:

  • 42.000 posetilaca
  • 52 nacionalnosti
  • 33 zemlje učesnice
  • 347 bendova i muzičara
  • 39 bina
  • 423 novinara
  • 390 poredstavnika međunarodnih festivala