51. БЕМУС – Повратак космополитског духа Београда

Категорије: МузикаОбјављено: 03.09.2019.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Свечано отварање 51. БЕМУС-а заказано је за 6. октобар у Сава Центру када ће наступити Симфонијски оркестар и хор РТС-а под диригентском палицом Бојана Суђића.

Током фестивала наступиће и планетарна звезда Ванеса Меј, а целокупни програм доступан је на сајту фестивала.

У наставку следи уводна реч Бојана Суђића, уметничког директора фестивала:

БЕМУС за собом оставља 50 златних година испуњених величанственим концертима највећих страних и домаћих уметника и ансамбала, и ступа у ново доба, у коме се од њега очекују још виши домети. Нови дух времена, нова публика и нови медији, те цивилизација која данас хрли идентичним глобалним вредностима и потребама, често лишена културне разноликости коју је у ранијим временима ценила као квалитет, налажу и наглашенију потребу за Фестивалом који представља препознатљиву и високо рангирану одредницу на светској мапи музичких догађаја.

У селекцији 51. БЕМУС-а сваки од одабраних концерата представља несвакидашњу прилику за највише музичке домете и предвиђа супериорни квалитет.

Од отварања БЕМУС-а са једном од највећих оперских дива данашњице, сопраном Анђелом Георгиу, преко легендарних Душка Гојковића и Стјепка Гута, нашег флаутског доајена Љубише Јовановића, изванредног енглеског вокалног ансамбла Квинс сикс, чувене виолончелисткиње Натали Клајн, вероватно највећег виртуоза данашњице на барокној виолини Дмитрија Синковског те новог кинеског пијанистичког чуда Ниу Ниу-а, до завршнице и прославе 80 година нашег елитног Хора РТС, који ће уз Збор ХРТ извести „Свеноћно бдење“ Рахмањинова – може се рећи да би сваки наступ био украс било ког престижног светског фестивала.

Наш идентитет и традицију чувамо „Сабором у пет слика“, најбољи млади уметници поново имају своје вече, заједно прослављамо и 150 година Народног позоришта са Коњовићевом „Коштаном“. На крају, по атрактивности, чак и за публику која иначе не посећује често концерте уметничке музике, посебно се на овогодишњем БЕМУС-у издваја наступ планетарне музичке звезде, виолинисткиње Ванесе Меј.

Космополитски дух Београда се и даље препознаје по јединственој музичкој публици изграђеног укуса, која заслужује – најбоље. Као потписник овогодишње селекције уверен сам да љубитељи квалитетне музике поново добијају светковину коју не смеју да пропусте.

Уметнички директор фестивала,
Бојан Суђић

Карте се могу купити online преко tickets.rs и на благајнама дворана у складу са њиховим редовним радним временом (Сава центар, Коларчева задужбина и Комбанк дворана).

https://www.bemus.rs/sr/
https://www.cebef.rs/
https://www.facebook.com/bemus.festival/
https://www.instagram.com/bemus50/?hl=en