„33 ОРИГИНАЛНЕ КОМПОЗИЦИЈЕ”, аутора Ненада Василића

Категорије: МузикаОбјављено: 14.11.2019.0 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Промоција новог издања издавачке куће „Клетт”

 

Уторак, 19. новембар 2019. године у 13 часова у простору LEILA Records, Господар Јевремова 6, Београд

 

На промоцији ће говорити:
• Ненад Василић
• Петар Пеца Поповић
• Гордана Кнежевић Орлић, директорка Издавачке куће „Klett”

 

Ненад Василић је креативни амбасадор платформе Србија ствара која је подржала енглеско издање ове публикације.

 

Ненад Василић је рођен у Нишу и одрастао је окружен богатом традицијом балканског фолклора. Традиционална музика, ромска музика и љубав према џезу били су снажни утицаји у његовим млађим годинама, када је свирао углавном клавир и бас гитару. Од шеснаесте године свира широм домаће џез сцене и данас се сматра једним од најталентованијих контрабасиста. Након студија џеза у Грацу, преселио се у Беч и од тада је један од најтраженијиих контрабасиста. Овај изузетни музичар константно сарађује са признатим светским уметницима и већ је оставио трајни траг на европској музичкој сцени, а као аранжер и продуцент непрестано помера своје личне и музичке границе.

 

Публикација „33 оригиналне композиције” инспирисана је преданим истраживањем посвећеним балканској фолклорној музици и њеним спајањем са европском импровизованом музиком и џезом. Ненад Василић пред публику износи своје 33 композиције сабране у песмарицу као прво издање оваквог типа које се објављује код нас.

 

Све нумере сабране у овом луксузном издању изузетног дизајна писане су, компоноване и снимљене на 11 досадашњих албума аутора. Композиције Ненада Василића истовремено су иновативне и пуне поштовања према музичким традицијама које су музичара учиниле оним што данас јесте, оне одишу лакоћом и виртуозним разумевањем сложености балканских ритмова и мелодија.