ŠTA ČITATI? Preporuka Jasne Dimitrijević, upravnice Kolarčeve zadužbine

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 01.04.2020.0,1 min za čitanje
PODELI

Poslednjih dana svuda oko sebe čujemo samo: čitaj, čitaj, čitaj. Iskoristi vreme kod kuće za sve nepročitane knjige ili potraži novo štivo u onlajn bibliotekama. Dobro, ali šta? Prečesto, baš zbog velikog izbora i dostupnosti knjiga, ostajemo u dilemi kada je reč o izboru.

 

Zato je tim Srbija stvara odlučio da se za preporuku i inspiraciju obrati čelnim ljudima kulturnih institucija u Srbiji. Oni sigurno znaju šta treba pročitati. I evo prvog odgovora, preporuka i kratko objašnjenje svakog izbora, stiglo je od direktorke Kolarčeve zadužbine Jasne Dimitrijević:

 

1. „Nepodnošljiva lakoća postojanja“, Milan Kundera

Ova knjigu biram zbog ljubavi i osnovne poruke. Zbog jednog pasusa, pri kraju knjige, koji mi uvek pomaže kada ne znam kako dalje: „…ko ume da pliva, stići će na drugi kraj reke.“

 

2. „Inženjer ljudskih duša“, Jozef Škvorecki

Objašnjenje šta je i koliko je zaista ono što zavisi od nas…

 

3. „Bog malih stvari“, Arudanti Roj

Zbog jednog pasusa koji mi je ostao urezan u sećanju, a u kojem se opisana scena kada je skuvana čorba za goste u kojoj su bile suze kuvarice. Dok su je gosti jeli, svima je pozlilo.

 

4. „Na Drini ćuprija“, Ivo Andrić

Zbog mostova bez kojih nema života.

 

5. „Šapat čemernice“, Marko Čkonjević

 

6. „Priče iz male varoši“, Puriša Đorđević

 

7. „Neminovno“, Vladan Matijević

 

8. „Soba s točkom“, Jovan Nikolić

 

9. „Čovek u senci“, Radoman Kanjevac

 

Ovih pet knjiga i autora se čitaju kao jedan. Paralelno, bez reda, jer me zauvek vezuju za moj jezik, ljubav prema poeziji i književnosti, za moju porodicu i familiju u rodnom Čačku.