ŠTA ČITATI? Preporuka knjiga slikara Vuka Vidora

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 23.04.2020.0 min za čitanje
PODELI

Nauka kaže da čovek ne može da sanja kako čita knjigu. S druge strane, upravo su snovi zaslužni za nastanak nekih od najvećih i najznačajnijih ljudskih izuma. Tako je recimo, Nikola Tesla sanjao generator naizmenične struje, Votson strukturu dvostrukog heliksa nukleinske kiseline, Mendeljev periodni sistem elemenata, a Lari Pejdž ideju za Google.

 

Ipak, sanjariti je moguće i kada je čovek budan. I to najčešće uz knjigu. Time poučen, naš cenjeni slikar Vuk Vidor pripremio je listu knjiga koje nam preporučuje da pročitamo.

 

Svaka od njih, kako kaže, povod je za neko unutrašnje putovanje.

 

1. „Strah i paranoja u Las Vegasu“, Hanter S. Tompson

Ovo je svakako jedna od najsmešnijih knjiga koje sam pročitao. I to više puta.

 

2. „Borilački klub“, „Kepec“, „Rigotina“, Čak Palahnjuk

Zapravo sva njegova dela. Omiljeni savremeni američki pisac, koji uspeva da predstavi američko društvo na najluđi i najizvrnutiji način. Njegove priče uvek udaraju pravo u metu. Apsolutni favorit danas.

 

3. „Svila“, Alesandro Bariko

Jednostavna i prelepa priča koju verujem svi poznaju i koju možemo uvek ponovo pročitati.

 

4. „Nevidljivi gradovi“, Italo Kalvino

Marko Polo prepričava Džingis Kanu svoja putovanja i izmišlja gradove kako bi nahranio njegovu, i našu glad za nepoznatim i imaginarnim mestima.

 

5.„Alef“ ili „Knjiga od peska“, Horhe Luis Borhes

Omiljeni pisac. Majstor kratkih priča koje konstruiše neverovatnim znanjem i imaginacijom. U njegovim pričama gube se granice između realnog i izmišljenog.

 

Pogledajte kakav su izbor štiva napravile upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić i direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević.

A potom napravite svoju listu i krenite na putovanje.