Četvrti forum o kreativnim i kulturnim industrijama u Budimpešti

Kategorije: Inovacije, PreduzetništvoObjavljeno: 11.06.2019.0,1 min za čitanje
PODELI

Četvrti forum o kreativnim i kulturnim industrijama u formatu Kina-Ciez o kulturnoj saradnji, održan je u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti u periodu od 3. do 5. juna 2019. Tema skupa bila je Preparing for a well-designed future – attitudes, skills and technologies. Republika Srbija je zajedno sa NR Kinom osnivač, kao i prvi domaćin ovog Foruma i ima posebno mesto u okviru samog mehanizma. Domaćin skupa sa mađarske strane bilo je Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine, a skup je otvorio Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske, dok se svečanom delu ceremonije otvaranja pridružio i ministar za inovacije i tehnologiju Mađarske, kao i ambasador NR Kine u Mađarskoj i zamenik generalnog direktora Direkcije za kulturne i turističke industrije, Ministarstva kulture i turizma Kine.

 

Pored visokih predstavnika domaćina i Kine, forumu su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstva i drugih organa nadležnih za poslove kulture ili njihovi visoki predstavnici iz zemalja Centralne istočne Evorpe, kao i eksperti, pre svega, iz oblasti dizajna i audiovizuelne industrije zemalja Centralne i Istočne Evrope. Na skupu je predstavljena platforma Srbija stvara kao i rezultati i inicijative koje se realizuju u Srbiji u okviru oblasti kreativnih industrija.

 

Na marginama skupa ostvaren je niz uspešnih kontakata sa predstavnicima drugih zemalja. Posebno interesovanje bilo je od strane Pekinškog univerziteta za međunarodnu saradnju, koje se bavi područjem kretaivnih industrija, Latvije i zemalja regiona. Projekti i kontakti prosleđeni su Savetu za kreeativne industrije. Platforma Srbija stvara / Serbia Creates je nastala na inicijativu predsednice Vlade, a na predlog njenog Saveta za kreativne industrije. Ona obuhvata sistemske mere za razvoj sektora kreativnih industrija i inovacija, kao i jačanje kulturne diplomatije i pozicioniranje Srbije kao zemlje kreativnih, inovativnih i autentičnih ljudi i ideja.

 

Zemlja domaćin narednog Foruma biće Slovenija.

 

http://www.china-ceec.org/eng/