Celokupan život Marine Abramović je jedno veliko umetničko delo

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 13.11.2019.0,3 min za čitanje
PODELI

Izložba „Čistač” je prva velika evropska retrospektiva Marine Abramović, koncipirana u bliskoj saradnji s umetnicom. Izložba hronološki prati sve faze njene pedesetogodišnje karijere, počevši od radova iz ranih šezdesetih do sadašnjih. Sadrži više od 120 radova i čine je slike, crteži, objekti, fotografije, zvučni i video radovi, filmovi, scenografija i arhivska građa. Izložba uključuje antologijska dela umetnosti performansa.

 

Otvaranju izložbe u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu prisustvovao je veliki broj umetnika, kustosa i kritičara savremene umetnosti iz Evrope i sveta. A o izložbi su pisali neki od najvećih svetskih magazina.

 

https://www.nytimes.com/2019/09/25/arts/design/marina-abramovic-the-cleaner.html

 

https://www.widewalls.ch/marina-abramovic-the-cleaner-mocab-belgrade/

 

https://www.wired.com/beyond-the-beyond/2019/09/marina-abramovic-belgrade/

 

Kritičar savremene umetnosti Žerom Sans prilikom posete Beogradu o izložbi je rekao „Bio sam vrlo srećan što sam dobio priliku da prisustvujem otvaranju retrospektivne izložbe Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Ovaj događaj je istorijski trenutak, ne samo zato što otelovljuje povratak u svoj rodni grad, posle 44 godina međunarodne karijere, već zato što je ova izložba posebna i po tome što sadrži i jednu vrstu introspektive koja ne bi mogla da se desi nigde drugde sem u rodnom gradu umetnice. Ova izložba predstavlja celokupan opus veoma značajnih radova Marine Abramović, ali najviše je značajna jer zadire i objašnjava procese njenog rada duboko povezanih sa zemljom iz koje je potekla.

 

Zbog toga je ova retrospektiva „prava izložba“ u skladu sa originalnim smislom te reči. Čak je i govor umetnice na otvaranju svoje izložbe dok su listovi papira padali na pod nakon što ih je pročitala, bio svojevrsni performans koji je ona posvetila svom gradu i narodu, kao način da ponovo rasplamsa plamen i da njeni postupci uvek podsećaju da je njen celokupni život umetničko delo”.

 

Izložbu „Čistač“ možete posetiti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Ušće 10, blok 15.

 

Nedelja–sreda
10–18 časova

 

Četvrtak–subota
10–22 časova

 

Utorkom je muzej zatvoren za publiku.

 

Ulaznice:
· Cena ulaznice: 600 rsd
· Grupne ulaznice: 400 rsd
· Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri: 300 rsd
· Porodične ulaznice: roditelji (600 rsd) deca od 7 do 17 (150 rsd)
· Svake prve srede u mesecu ulaz je besplatan.
· Ulaznice se mogu kupiti na blagajni muzeja i preko https://www.tickets.rs/

 

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs svaki dan sem utorka od 10 do 18 časova.

 

Informacije o prodaji ulaznica MSUB blagajna (011) 3115 713

 

Više na https://www.msub.org.rs/retrospektivna-izlozba-cistac-marine-abramovic-msub