U Dubaiju potpisan memorandum o razumevanju i modernizaciji između Srbije i UAE

Kategorije: Diplomatija, InovacijeObjavljeno: 12.05.2022.0,1 min za čitanje
PODELI

Memorandum od velikog značaja za kreativne industrije i inovacije

Za vreme posete Dubaiju, Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je potpisala Memorandum o razumevanju i razmeni iskustava o razvoju i modernizaciji vlade, koji predstavlja važan iskorak u bliskim bilateralnim odnosima Srbije i UAE. Cilj saradnje je, kako je najavljeno, je razmena znanja, ali i ko-kreacija projekata. Krovni memorandum o razumevanju odnosi se na devet oblasti, među kojima su digitalna ekonomija, veštačka inteligencija, eUprave, digitalne ekonomije, kreativne industrije i nauka.

Srbija među svetskim inovatorima

Srbija je zahvaljući uspesima u kreativnim industrijama, nauci i brojnim inovacijama, već postala tema brojnih uticajnih svetskih medija, i ovaj događaj je još jedan korak ka jačanju već postojeće odlične saradnje između dve zemlje.

Memorandum je dogovoren sa Kabinetom premijera UAE, a od 2018.godine do sada UAE su ovaj vid saradnje razvili sa 11 država (Španija, Grčka, Egipat, Jordan, Kostarika, Senegal, Sudan, Kirgistan, Irak, Uzbekistan, Kolumbija).„Dogovorili smo se da već tokom sledeće nedelje imamo najkonkretniji akcioni plan kako ovo ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru“, rekla je premijerka novinarima iz Srbije nakon potpisivanja memoranduma.

Istakla je da je karakteristično za Srbiju i UAE što dve zemlje dele istu viziju budućnosti – šta su najvažnije stvari i prioriteti u budućnosti. To je svakako digitalizacija, ulaganje u obrazovanje, istraživanje, razvoj, nauku, i sve ono što može da utiče da smo mi društvo čiji je razvoj zasnovan na inovacijama“, rekla je premijerka Brnabić nakon potpisivanja memoranduma i održanih sastanaka.

Izuzetno uspešno predstavljanje Srbije na Ekspo izložbi u Dubaiju

Na najvećem globalnom događaju u oblasti tehnoloških i naučnih inovacija,Expo2020Dubai, Srbija je svetu poslala snažnu poruku o potencijalima moderne i inovativne Srbije. Nastup naše zemlje na Svetskoj izložbi u Dubaiju pod modernim brendom Serbia Creates, bio je usmeren na predstavljanje pozitivnog imidža moderne i inovativne Srbije, na razvoj biznis mreže, stvaranje poslovnih prilika za domaću poslovnu zajednicu i predstavljanje investicionih potencijala Srbije.

Nacionalna platforma Srbija stvara je krovno, međuresorno telo zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju. Kroz koncept Srbija stvara ističe se važnost kreativnih industrija, nauke i ekonomije zasnovane na znanju, pruža se podrška umetnicima i stvaraocima da izlaze na međunarodnu scenu i afirmišu se najviše savremene vrednosti – kreativnost, inovativnost, autentičnost, znanje i talenat.