Uroš Petrović: Mnogo je važno čitanje u detinjstvu

Kategorije: Preduzetništvo, UmetnostObjavljeno: 22.10.2019.0 min za čitanje
PODELI

Druženje sa Urošem Petrovićem biće održano u četvrtak, 24. oktobra u 15 časova u Hali 2, Nivo C.

 

Naš nagrađivani pisac za decu Uroš Petrović gost je Sajma knjiga u Beogradu gde je učestvovao u programu „Poštovana deco ja sam…“ u kojem je razgovarao sa najmlađim poštovaocima literature.

 

Petrović je u izjavi za Tanjug kazao da je obaveza starijih da ohrabruju decu da čitaju u eri sveprisutnih ekrana koji nas okružuju.

 

„Na predavanjima koje sam držao u 15 zemalja Evrope uvek ističem rezulatete istraživanja u Nemačkoj koji pokazuju da deca koja čitaju imaju veća dostignuća u životu. Tehnološka era i svepristnost ekrana različitih formata oko nas u velikoj meri ugrožavaju ideju čitanja knjiga jer slika i senzacija sve više zaokupljuju pažnju novih generacija“, kazao je Petrović i dodao da pisci za decu moraju po svaku cenu da se sadržajem bore za pažnju mališana.

 

U svojim knjigama, kaže, trudi se da već na prvim stranicama uvede decu u raskošni svet mašte.

 

„Književnost se promenila u tehnološkoj eri. Pisci za decu moraju sadržaj knjiga da prilagode novim okolnostima u kojima tehnologija dominira. Naravno, mnogo zavisi i od roditelja i nastavnika u školskom sistemu. Ko čita i ko je vešt sa rečima biće bolji advokat, profesor ili učitelj…Mnogo je važan taj prvi period u životu i čitanje u detinjstvu“, kazao je Petrović.

Roditeljima je poručio da moraju da znaju da nijedna dečija soba ne sme biti bez knjiga.

„Lako je doći sa posla i dati detetu tablet u ruke. Staro dobro, čitanje bajki deci pred spavanje je sjajan uvod u čitalačke navike“, kazao je Petrović.

Novim Laguninim izdanjem „Strahovita knjiga“ pokušao je, kako kaže, da dokaže da decu ne treba sklanjati od strahova.

„Postoje danas neki glasovi u svetskoj književnosti koji propagiraju izbacivanje nekih delova bajki jer su strašni. To su gluposti, jer strah ne bi ni postojao da nam nije preko potreban da sagradimo neki mehanizam za život. Priroda nekada ume valajno da nas isprepada sa gromovima, velikim talasima, vetrom…Svi znamo da priroda nikada ništa ne radi bez smisla i to je dokaz da su strahovi potrebni i prirodni u svakom detinjstvu“, kazao je Petrović.

 

(Tanjug)