Umetnošću do bolje slike o Srbiji

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 10.12.2018.0,1 min za čitanje
PODELI

Umetnošću do bolje slike o Srbiji

 

Održan panel „Srpska savremena umetnost u svetu“ u organizaciji platforme Srbija stvara

 

,,Predstavljanje srpske savremene umetnosti u svetu igra jednu od vodećih uloga u stvaranju pozitivne slike Srbije’’, zaključak je panela ,,Srpska savremena umetnost u svetu’’ koji je u galeriji SANU održan 1. decembra u organizaciji platforme ,,Srbija stvara’’ koja zajedno sa Savetom za kreativne industrije afirmiše predstavljanje naše zemlje u svetu kroz vrednosti savremene Srbije – vrednosti kreativnosti, inovativnosti i originalnosti.

 

Na panelu su učestvovali istoričar umetnosti Jerko Denegri, direktor galerije Rima Aleksandar Milojević, direktorka galerije Bell Arte (Novi Sad) Vesna Latinović, Vitomir Jevremović (VR All Art), kao i Vuk Vidor umetnik.

 

Moderatorka panela bila je Aleksandra Lazar, umetnička direktorka galerije Drina i članica Saveta za kreativne industrije.

 

Učesnici su ukazali na različite modele predstavljanja naših umetnika u inostranstvu, istaknut je značaj novih tehnologija (VR) na tržište umetninama, ali i izazovi sa kojima se suočavaju umetnici kada izlaze na tržište umetničkih dela. Panelisti su posebnu pažnju obratili na povećanje uloge države u pomoći i finansijskoj podršci umetnika, a publika je imala priliku da sazna i zanimljive podatke o cenama izlaska na sajmove umetninama koje se kreću između 15 i 100 hiljada dolara.

 

Između ostalog, otvorena su pitanja cene umetnosti (da li umetnost ima cenu), položaja umetnika, posebno vizuelnih umetnika na srpskoj savremenoj sceni i otvaranje mogućnosti da bi Srbija mogla da bude mesto gde bi se sajmovi umetnosti održavali. U toku razgovora putem video linka publici se obratio i umetnik Nikola Božović, koji je preneo svoje utiske direktno iz Kine sa otvaranja Srpskog kulturnog centra u Pekingu.

 

Još jedan od zaključaka panela jeste potencijal i pomoć koju država može da pruži umetnicima kako bi mogli da stvaraju bez pritiska tržišta i pokrivanja velikih finansijskih troškova predstavljanja umetnika na ovakvim sajmovima.

 

Panel „Srpska savremena umetnost u svetu“ još jedan je u nizu događaja koji se odvija u okviru platforme Srbija stvara/Serbia Creates.