Početak novog veka Ložionice: uklonjene reklame sa kule u okviru budućeg centra kreativnih industrija

Kategorije: InovacijeObjavljeno: 27.10.2022.0,1 min za čitanje
PODELI

Nacionalna platforma Srbija ctvara pokrenula je projekat revitalizacije Ložionice koja će postati prvi specijalizovani kreativno-inovativni multifunkcionalni centar u Srbiji, u čijem sastavu će svoju novu namenu naći i vodotoranj.

Trenutni izgled Ložionice, foto: Zoran Mesarović

Istorija vodotornja 

Na mestu današnjeg vodotornja su se, u stvari, smenile tri građevine. Prva je nastala pre Prvog svetskog rata, ali je razorena tokom ratnih operacija. Prema projektu koji je realizovan od 1924. do 1926. godine, na istom mestu je izgrađen novi vodotoranj, jer je potreba održavanja železničkog saobraćaja bila u stalnoj ekspanziji. Ratne operacije tokom Drugog svetskog rata ponovo su oštetile građevinu, pa je odmah posle okončanja sukoba usledila obnova. Obnovljena je stara građevina, ali je dobila znatno drugačiji, savršeniji oblik, i on postoji na ovom mestu od 1945. godine.

Tornjevi za vodosnabdevanje bili su sastavni deo saobraćajnog aparata i njegove infrastrukture, pa je vodotoranj u Beogradu u blizini beogradske Železničke stanice bio jedan od mnogih u Srbiji. Nekada su Železničkoj stanici Beograd prilazile parne lokomotive, a neophodan tehnološki deo bio je toranj za vodu, kojom su parnjače dopunjavane. Sistem rada parnih lokomotiva podrazumevao je velike količine vode. Vodotoranj je već jednom rušen tokom Drugog svetskog rata, a postoje tvrdnje da ga je projektovao srpski naučnik Milutin Milanković.

Radovi na obnovi čitavog kompleksa Ložionice počinju uskoro, a kako će kompleks izgledati možete pogledati na sledećem linku.