Tatina inovacija koja čuva zdravlje dece i dečije igre

Kategorije: InovacijeObjavljeno: 17.03.2021.0,5 min za čitanje
PODELI

Najveći broj igračaka koje deca u Srbiji kupuju napravljena su od plastike, a u svetu više od 90% igračaka pravi se od plastike koja se ne reciklira. Mnoge plastične igračke nisu ni bezbedne, jer sadrže toksične materije koje mogu imati nesagledive posledice na zdravlje dece. Pored toga, ove igračke nakon određenog vremena završe na otpadu i doprinose ukupnom plastičnom otpadu koji zagađuje čovekovu sredinu.

 

Međutim, inovativno rešenje stiže iz Srbije. Razgovarali smo sa Davidom Stokićem, osnivačem firme BizBaz, koji je kreirao Beez & Toys igračku kako bi rešio nekoliko problema:

 

– da se smanji upotreba plastike,

 

– igračka ima antibaterijska svojstva

 

– utiče na pravilan razvoj dece kroz razvoj fine motorike

Biz Baz igračke su inovativne dečije igračke od pčelinjeg voska, bez plastike i veštačkih materijala i predstavljaju vrlo kreativan i drugačiji pristup igranju naših mališana. Kako ste uopšte i došli na tu ideju i zašto ste se odlučili da je sprovedete?

 

Iskustvo u izradi igračaka stekao sam tokom desetogodišnjeg rada u očevoj firmi za proizvodnju i prodaju opreme i igrački za bebe. Takođe, otac sam troje dece, i tokom njihovog odrastanja shvatio sam koliko je za svakog roditelja važno da proizvodi za decu budu sigurni, praktični, da igračke ne služe samo za igranje, već za pravilan razvoj dece kroz igru.

 

Kada sam dobio drugo dete, imali smo već punu sobu igračaka i bili sigurni da će ih biti još više. Najveći broj je bio izrađen od veštačkih materijala, mnoge su već bile polomljene i oštećene, sa jako ograničenim mogućnostima recikliranja. Tek kada čovek sve te plastične igračke samo jednog deteta stavi na gomilu, a zatim to pomnoži sa milijardama dece (svi smo mi nekada bili deca), moguće je da shvati u kojoj meri one zagađuju životnu sredinu i da će biti potrebne decenije kako bismo otklonili štetu koja je već napravljena.

 

Tada sam odlučio da pokušam da potpuno promenim pristup kada je u pitanju kupovina igračaka i da umesto kupovine puno igračaka kupujem manji broj, ali da to budu igračke koje će biti environment fiendly, koje nisu napravljene od materijala koji mogu na bilo koji način da naškode mom detetu i da to budu igračke koje pomažu detetu da se pravilno razvija.

 

S obzirom da je ponuda takvih igračaka jako ograničena, odlučio sam da pokušam da ih sam napravim, a navedeni kriterijumi su postali osnovni parametri ocene uspešnosti ovog poduhvata.

Rekli ste i par puta da ste i slučajno došli do odluke koji materijal ćete koristiti. Zašto vas je vosak toliko privukao i koliko je on zaista ispao korisniji i bolji od onih koje ste prvo imali na umu?

 

Jeste slučajno, ali je ispalo savršeno. Vosak me je privukao zato što sam u njemu video sva ona svojstva koja sam tražio. A to je prirodan materijal sa jedinstvenim svojstvima taktilnog doživljaja, antibakterijski efekat, antiinflamantorni efekat i umirujući i prijatan miris. Kada sam shvatio da se jednostavno oblikuje poput gline, bio sam siguran da se od njega mogu napraviti igračke koje će omogućiti pravilan razvoj motoričkih sposobnosti deteta.

Toliko puta ste i sami rekli i predstavili važnu temu da je 90% igračaka u svetu načinjeno od plastike koja ne može da se reciklira i koja može da sardži toksične hemikalije sa nesagledivim posledicama za našu decu. Koliko onda zaista važan primer daju Beez & Toys igračke i da li ste dobili velike partnere ili pratioce u svojoj inovativnosti?

 

Ja verujem da je Beez & Toys deo pokreta koji se stvara u svetu i kod nas, a koji predstvalja točak preokreta koji ide ka cirkularnoj ekonomiji. Smatram da su principi cirkularne ekonomije osnov za rešenje ogromnih ekoloških problema sa kojim se suočavamo i da sada i multinacionalne korporacije i najveći zagađivači imaju alat koji mogu da ugrade u svoje poslovanje i na taj način smanje negativan uticaj na planetu.

Biz Baz je kao inovativni startap pokrenuo diplomirani ekonomista i tata, pre gotovo pet godina. Kada ste krenuli sa pričom da li ste mogli da zamislite da ćete nakon toga dobiti i veliku podršku, ali i da ćete danas funkcionisati kao jedna inovativna mikro kompanija?

 

Mi i dalje radimo kao da smo na početku. Mi verujemo da su naša deca najvažnija na svetu i da zaslužuju da žive u zdravom i sigurnom okruženju. Zato smo privrženi prirodnim materijalima, reciklaži i promociji Cirkularne ekonomije.

 

Ne odustajemo od svoje vizije i misije i nadamo se da će krajnji korisnici prepoznati naše principe na kojima smo osnovali kompaniju i da ćemo biti u mogućnosti da na tim principima opstanemo.

Tokom svog rada, vašu ideju prepoznao je republički Fond za inovacionu delatnost, čija vam je pomoć sigurno značila da dobijete gotov proizvod sa svim sertifikatima neophodnim za izvoz u EU. Koliko je važna ovakva pomoć države i saradnja sa preduzetnicima i privredom?

 

Podrška Fonda za inovacionu delatnost bila je ključna u  tom trenutku razvoja. Verujem da mi i bez te podrške ne bi odustali, ali svakako bilo bi mnogostruko teže.

 

Ovakva pomoć je od velike važnosti i zaista sam srećan što vidim da su i ove godine počeli pozivi za prijavu za startape, tako da želim da ohrabrim sve da se prijave i da testiraju svoju ideju i prijave se na neki od programa koji su dostupni.

I za kraj, kako baš to vaše iskustvo i poslovanje mogu i treba da budu primer novim mladim, kompanijama u nastajanju? Šta biste to vi rekli mladim, inovativnih i kreativnim ljudima koji su spremni da se upuste u neke nove, preduzetničke vode?

 

Mladim, inovativnim i kreativnim ljudima mogu da ponudim svoje iskustvo i način rada, a oni da sami odluče šta će da od tih iskustava primene. Naš tim nije imao do kraja razrađen plan, zato smo se prvo prijavili na takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju. Tu smo stekli mnogo znanja i iskustva i konsultante koji su nam bili neophodni u daljem razvoju.

 

Nakon toga smo bili spremni za izazove u Fondu za inovacionu delatnost. Ali tek nakon dobijanja sredstava Fonda kreću veliki izazovi koji se kako se poslovanje širi umnožavaju. Na kraju mi stalno preispitujemo svoje odluke i testiramo ih, ali imamo ogromnu veru u ono što radimo.