Srpski bend MAiKA na prestižnom Eurosonic festivalu u Holandiji

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 28.01.2019.0,2 min za čitanje
PODELI

Srpski bend MAiKA na prestižnom Eurosonicfestivalu u Holandiji

 

Novi fenomen na evropskoj sceni koji dolazi iz Srbije – bend MAiKA nastupio je na glavnoj sceni najvećeg evropskog festivala Eurosonik uz podršku platforme Srbija stvara. Nastup koji će ostati upamćen je i onaj na 10.000 metara koji je bend imao pred putnicima Er Srbije na letu od Beograda do Amsterdama. Fantastičan događaj bio je iznenađenje za sve putnike u avionu.

 

O nastupu na 10.000 metara…

 

Prvi i jedini predstavnik Srbije na Eurosoniku, imao je i vrlo interesantan nastup u vazduhu.

 

Pogledajte deo atmosfere sa leta:

Mešavinom srpske muzike i savremenih žanrova, nekonvencionalnom kombinacijom toplih balkanskih ritmova, hit melodija i žestoke energije, MAiKA se nametnula svetskoj publici i oduševljava je gde god da se pojavi. Zapaženi su njihovi nastupi na turneji sa Gogol Bordello-om, kao i na festivalu Boomtown Fair u Velikoj Britaniji. Debi album, pod nazivom Balkannibalism objavili su u aprilu prošle godine. MAiKA bend čine Ida Prester, Silvija Stanišić, Luka Lopičić, Rastko Uzunović, Nikola Vukotić i Petar Stojanović.

 

MAiKA je kreativni ambasador Srbije u pravom smislu te reči i na ovom značajnom festivalu bend je predstavio Srbiju kao zemlju kvalitetne, moderne muzike i bogate kulture.

 

Air Srbija i platforma Srbija Stvara su podržali nastup benda sa idejom što veće podrške od strane države uspešnim nastupima na svetski poznatim manifestacijama.

 

Srbija stvara je nova platfroma koja predstavlja sve najbolje što Srbija ima da ponudi, stavljajući fokus na kreativnost i inovativnost koji podstiču kulturno, umetničko, turističko i trgovinsko povezivanje. Platforma je nastala na inicijativu predsednice Vlade RS Ane Brnabić, koja je prepoznala potencijal kreativnih delatnosti u našoj zemlji. Pored digitalizacije i reforme obrazovanja, premijerka Brnabić je među svoje glavne prioritete stavila i kreativne industrije. Da bi ih podržala na najbolji način, osnovala je Savet za kreativne industrije koji čine najugledniji pojedinci i organizacije iz ove oblasti. Savet je osmislio koncept Srbija stvara, a tim pri kabinetu premijerke, uz podršku Saveta, organizuje brojne događaje, aktivnosti, radionice, okrugle stolove i promotivne inicijative u okviru ove nove platforme.

 

Festival Eurosonik je najveća evropska muzička platforma i zaslužna je za uspon u karijeri mnogih izvođača među kojima su Franc Ferdinand, Dua Lipa, The XX, Years & Years, Rudimental i mnogi drugi. Festival je poznat i po evropskoj nagradi koju je nekoliko puta dobio i festival Exit.

 

MAiKA live @ ESNS – Eurosonic Noorderslag – Showcase Festival Groningen 2019