Srpska umetnica nagrađena među 2000 takmičara: Ovo je podsticaj za svu decu buduće umetnike

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 08.11.2020.0,2 min za čitanje
PODELI

Slikarka Ana Đapović osvojila je drugu nagradu na internacionalnom umetničkom konkursu u Indiji koji organizuju Svetski univerzitet dizajna i Škola vizuelnih umetnosti.

 

Od pristiglih 2.000 prijava iz celog sveta, internacionalni žiri dodelio je srpskoj umetnici nagradu za slikarstvo za rad „Udah„, nastao 2019. godine. Slika je rađena u tehnici enkaustički zgrafito i inspirisana je temom rađanja i prvog udaha.

Kakav je osećaj biti izabrana za dobitnicu među više od 2.000 pristiglih prijava?

 

Sjajan. Osećam se ponosno i ispunjeno, jer je nagrada potvrdila poverenje svih onih koji su verovali u mene i podržavali me. Opravdala sam poverenje moje porodice, prvih učitelja, profesora koji su mi predavali i svih onih koji cene i prate moj rad.

Sliku si radila u tehnici enkaustički zgrafito i inspirisana je temom rađanja i prvog udaha. Odakle je stigla inspiracija za takvo delo?

 

Inspiracija je život-rađanje života. Slika je nastala tokom moje trudnoće i inspirisana je prvim vazduhom koje živo biće udahne. Život je najveće čudo i najveći fenomen. Moj sin Aleksa je najveća nagrada za supruga Vladana i mene.

 

Na ovom konkursu/festivalu si predstavljala sebe, ali i svoju državu. Srbija je samim tim bila jedna od odabranih zemalja koja nosi nagradu iz Indije. Prethodno si izlagala u brojnim zemljama i na četiri kontinenta. Koliko ti znači ova nagrada i što si na najbolji način predstavljala stvaralaštvo Srbije?

 

Znači mi mnogo. Zaista je velika čast zastupati svoju zemlju za svakog čoveka iz bilo koje zemlje. Srbija je zemlja gde su rođeni moji preci, moji roditelji, ovde sam upoznala moje prijatelje, supruga i svaki naredni ucpeh želim da podelim sa građanima svoje zemlje.

Jedan si od osnivača Centra za edukaciju i razvoj umetnosti – Artistikum. Kakvi su planovi za razvoj i koliko se radi sa novim mladim kreativcima i umetnicima?

 

Planovi su da što više ljudi sazna za naš rad. Najveći cilj kojem težimo trenutno jeste da otvorimo centar na još jednoj lokaciji u Beogradu. Na taj način bismo bili dostupniji većem broju talentovanih mladih umetnika. Potrebna je saradnja izmedju nastavnika, roditelja i vrtića. Svi smo partneri da naša deca budu uspešna. Ova nagrada je podsticaj za svu decu koja žele da se okušaju u umetničkom svetu.

 

Takođe, uskoro pokrećemo inicijativu „Vetar u leđa talentima“ o kojoj ćete nadam se uskoro više čuti. U pitanju su besplatne članarine u našem centru koje planiramo da delimo najtalentovanijim osnovcima po odabiru njihovih nastavnika. Želimo da na taj način podržimo i razvijamo njihov talenat iz oblasti likovne umetnosti i verujemo da ćemo u tome uspeti.