Srbija stvara u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 17.06.2019.0,1 min za čitanje
PODELI

U cilju jačanja kulturne diplomatije i kulturnog statusa zemlje u inostranstvu kroz platformu Srbija stvara, biće organizovan još jedan međunarodni događaj sa ciljem predstavljanja Srbije kao zemlje inovativnih, kreativnih i obrazovanih ljudi.

 

U sredu, 19. juna u 19 časova u Kulturnom centru Srbije u Parizu biće organizovan prijem nove, nacionalne platforme koja je nastala na predlog Saveta za kreativne industrije.

 

U Kulturnom centru trenutno se nalazi postavka izložbe „Sava Šumanović i tajna pod kupolom“ Galerije Matice srpske otvorene u maju ove godine povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske.

 

Kao veliki umetnički centar Pariz je svojevremeno bio glavno odredište i umetnika iz Srbije, uglavnom predstavnika likovnih umetnosti, a koji i danas svojim radom boje kulturni život ove velike evropske prestonice. Podaci kažu da je u Francuskoj bilo ukupno registrovno oko 8.000 umetnika sa područja bivše Jugoslavije.

 

Sa druge strane Srbija je, danas, prepoznata kao uzbudljiva, kreativna destinacija umetničkih eksperimenata i inovacija sa dugogodišnjom umetničkom tradicijom. Naša zemlja je destinacija na kojoj stvaraju i umetnici iz sveta, oni sarađuju sa našim umetnicima koju su prepoznati od međunarodne kulturne javnosti i stručnjaka iz različitih oblasti, i to ne samo iz sfere umetnosti, već i drugih oblasti stvaralaštva.

 

Kulturni centar Srbije osnovan je 26. maja 1973. godine u Parizu. Prve prostorije nalazile su se u blizini Jelisejskih polja, u ulici Kolize (rue Colisée). KIC je imao zadatak da stranu javnost upoznaje sa političkim, kulturnim, naučnim i ostalim sadržajima, kao i našom baštinom i aktuelnim stvaralačkim dostignućima, u cilju afirmacije i ugleda SFRJ u svetu. KIC je 1978. godine preseljen u novi umetnički centar francuske prestonice, kvart Bobur (quartier de Beaubourg). Idealno smešten u središtu pešačke zone u ulici San Martin (rue Saint Martin). Kulturni centar Srbije se nalazi preko puta jednog od najvećih svetskih muzeja savremene umetnosti Žorž Pompidu (Centre Georges Pompidou).

 

Izložbom Sava Šumanović i tajna pod kupolom francuskoj publici se predstavlja kao deo opusa Save Šumanovića, koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu „La Coupole” na Monparnasu 1927. godine.

 

Platforma Srbija stvara obuhvata sistemske mere za razvoj sektora kreativnih industrija i inovacija, kao i jačanje kulturne diplomatije i pozicioniranje Srbije kao zemlje kreativnih, inovativnih i autentičnih ljudi i ideja.

 

Platforma će u okviru svog delokruga rada i inicijativama u budućnosti pokušati da unapredi razvoj centra.

 

U Kulturnom centru Srbije u Parizu biće najavljeno i otvaranje prve Kreativne ambasade u Londonu, kao i rekonstrukcija bioskopa u rezidenciji ambasadora Srbije.

 

Rezidencija ambasadora Srbije je ujedno i kulturno nasleđe grada Pariza, koji stotine građana obilaze svakog septembra u vreme manifestacije Dana evropske baštine. U njoj se nalazi stara bioskopska sala u kojoj su se nekada prikazivali filmovi. Ova sala će biti obnovljena sa ciljem da se napravi savremen i kreativni prostor i na taj način Srbija će u prestonici Francuske imati još jedan prostor za kulturu, umetnost, kreativne industrije i promociju kreativnosti i inovacija. Pariz i London biće dodatne mreže kreativnih ideja iz Srbije, koji neće promovisati samo naše umetnike i inovatore već će naročito podržavati saradnju i razmenu znanja i ideja sa ljudima svih nacionalnosti koji tu žive ili to mesto posete.