Srbija stvara na „Svetskom forumu za demokratiju i mir“ u Berlinu

Kategorije: DiplomatijaObjavljeno: 24.02.2023.0,2 min za čitanje
PODELI

Savetnici platforme Srbija stvara Martin Kaf i Ivana Zečević, učestvovali su na konferenciji „Svetski forum za demokratiju i mir“ organizovanoj od strane Instituta za kulturnu diplomatiju u Berlinu od 15. do 18. februara. Domaćin foruma bio je ICD House of Arts of Culture i odigrao se na nekoliko važnih političkih, istorijskih i kulturnih lokacija širom Berlina. Ovogodišnji forum bio je usmeren na potencijal umetnosti da promoviše demokratiju i mir, a prisustvovali su mu vodeći političari, visoki diplomati, bivši predsednici i premijeri, kao i poznati umetnici i novinari.

Potpredsednik Evropskog parlamenta Pedro Silva Pereira, predsednik Globalnog saveta za toleranciju i mir UAE Ahmed bin Mohamed Al Jarnjan, predsednica Malte (2014-2019) Marie-Louise Coleiro, zamenik ministra za migracije i azil Grčke Sofija Voultepsi, predsednik Republike Severne Makedonije (2009-2019) Gjorge Ivanov, predsednik Tunisa (2011-2014) Moncef i premijer Francuske (2007-2012) Fransoa Fijon bili su neki od prisutnih panelista.

Konferencija „Svetski forum za demokratiju i mir“ fokusira se na sve veće pretnje demokratije širom sveta, kao i na način zaštite i podrške žrtvama kršenja ljudskih prava. Svetski forum istražuje potencijal umetnosti da obezbedi neutralnu platformu za promociju demokratije i izgradnju mira i omogućava ljudima da izgrade diplomatske, kulturne i ekonomske mostove ka prosperitetnim miroljubivim odnosima.

Panel na kome se platforma Srbija stvara predstavila i na kome su govorili Martin Kaf i Ivana Zečević, bio je naslovljen „Kako zemlje koriste filmsku indistriju kao instrument kulturne diplomatije: studija slučaja – Srbija i tom prilikom predstavili su načine na koje je Srbija prihvatila domaću i međunarodnu filmsku produkciju koje jačaju meku moć (soft power). Među učesnicima panela bili su i srpski filmski stvaraoci koji su prisustvovali Berlinskom filmskom festivalu i Berlinskom evropskom filmskom tržištu.

Dodatno, Martin Kaf, savetnik predsednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizam, i nekadašnji direktor Međunarodnog udruženja filmskih komesara kao i filmiskih komisija u Kejptaunu u Južnoj Africi i Koloradu u Sjedinjenim Američkim Državama, otvorio je specijalnu sesiju o direktnoj vezi između Holivuda i kulturne diplomatije, sa fokusom na direktne uticaje Holivuda na nacionalni imidž.

Nakon tribine usledila je projekcija višestruko nagrađenog srpskog filma „Meci iznad Marseja” reditelja Gordana Matića, koji prati sudski proces teroristima Zvonimiru Pospišilu, Miju Kralju i Ivanu Rajiću, koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, a koji je ubio kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, 9. oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj.