Srbija stvara na Evropskim danima kulture i kreativnosti u Beču

Kategorije: Diplomatija, InovacijeObjavljeno: 16.10.2023.0,1 min za čitanje
PODELI

Manifestacija Evropski dani kulture održana u Beču od 10. do 11. oktobra okupila je stručnjake i organizacije iz Evrope, a organizatori su European Institute of Innovation and Technology (EIT), Vienna Business Agency, Kreativwirtschaft Austria i Ministarstvo rada i ekonomije Austrije. Cilj ovog skupa bio je povezivanje evropskih organizacija i pojedinaca koji se bave podrškom kreativnim industrijama.

Kao panelista na prestižnom Policy Forumu, održanom u atrijumu Univerziteta primenjenih umetnosti u Beču, viša savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizam Ana Ilić ,zajedno sa ostalim učesnicima podelila delila svoje viđenje ali i iskustva i načine na koje Republika Srbija pruža podršku kreativnim industrijama.

„Ključ razvoja sektora kreativnih industrija leži u efikasnoj koordinaciji svih aktera, zbog čega je izuzetno važna uloga platforme Srbija stvara, koja deluje u okviru samog Kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. To je veoma važno, jer je Srbija jedina zemlja u regionu u kojoj su kreativne industrije, inovacije i obrazovanje osnovni stubovi strategije razvoja modernog društva, ali i promocije Srbije u svetu kao moderne i inovativne zemlje“, istakla je Ana Ilić na panelu.

Ona je predstavila projekat izgradnje prvog kreativno-inovativnog multifunkcionalnog prostora Ložionica u Beogradu, koji će biti najveći regionalni centar za sve kreativce, međusektorsku i međunarodnu saradnju.