GITEX – Srbija svojom tehnologijom osvaja Bliski istok

Kategorije: InovacijeObjavljeno: 17.10.2021.0,5 min za čitanje
PODELI

Srbija će se u sklopu šireg predstavljanja na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai prvi put predstaviti i na GITEX-u, koji je ove godine prerastao u najveći tehnološki događaj u svetu i u regionu Srednjeg istoka i Severne Afrike (MENA), a koji se održava od 17. do 21. oktobra u Dubaiju.

Srbija se na GITEX-u predstavlja pod brendom Srbija Stvara tehnologiju / Serbia creates tech, a učešće je potvrdilo 11 odabranih kompanija i institucija: Državni data centar, Biosens Institut, Institut za veštačku inteligenciju i osam IT kompanija (“ZESIUM MOBILE”, “SAGA”, “CodeIT”, “DEVTECH”, “BRAINEERING IT SOLUTIONS”, “QUANTOX”, “TELEGROUP”, “EGZAKTA ADVISORY”).

Ana Ilić: GITEX je šansa da Srbija pokaže svoje inovacije celom svetu

“GITEX okuplja globalne lidere visoko tehnološke industrije, startapove i inovatore koji menjaju svet i zbog toga predstavlja veliku šansu za Srbiju da prikaže celom svetu svoje inovacije na polju digitalne tehnologije i stručnjake koji stoje rame uz rame sa stručnjacima iz najrazvijenijih zemalja sveta. Ovo je prvi put da Srbija na ovako strateški i organizovan način učestvuje na najvećem tehnološkom događaju i to istovremeno i usklađeno sa nastupom na Expo 2020 Dubai. Srbija će svojom tehnologijom osvojiti Bliski istok”, izjavila je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade i zamenica Generalne komesarke Srbije za Expo Dubai 2020.

Sveobuhvatnim nastupom na GITEX-u predstavićemo zbog čega nas nazivaju “Silicijumskom dolinom Balkana”, kako smo postali lideri na polju Blockchain tehnologije i centar visoko obrazovanih talenata, ali i pokazati zbog čega je važno da kao jedna od retkih zemalja u Evropi i svetu posedujemo Strategiju za razvoj veštačke inteligencije.

🚀 Paviljon Republike Srbije posetilo preko 40 000 posetilaca za samo 7 dana

Svetu ćemo prezentovati Srbiju kao zemlju kreativnosti, inovativnosti i inženjerske izvrsnosti, gde globalne kompanije otvaraju svoje razvojne centre, a lokalne kompanije stvaraju globalno uspešna rešenja. Predstavićemo zemlju gde se veštačka inteligencija izučava u osnovnoj školi, a već su osmaci obučeni za programiranje. Zemlju koja ima najveći i najmoderniji data centar u ovom delu sveta i gde je digitalizacija uprave postala nacionalni ponos.

Serbia Creates Tech

Istovremeno, našim inovativnim kompanijama i startapima stavićemo na raspolaganje sve naše kontakte iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i regiona Bliskog Istoka, globalnih kompanija i investitora, i na taj način uložiti u njihov uspeh”, izjavila je Marta Arsovska Tomovska, direktor u Kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije i jedna od pet naših panelista na globalnim konferencijama koji se održavaju u sklopu GITEX-a.

Teme: Smart cities, AI u poljoprivredi, inovacijski ekosistem i blockchain

Pored Tomovske, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravuMihailo Jovanović, direktor tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije Nenad Paunović, kao i direktori naših kompanija u oblasti blockchain-a i veštačke inteligencije Ivan Bjelajac i Vladimir Crnojević – učestvovaće i na specijalizovanim konferencijama na teme: pametni gradovi, inovacijski ekosistem i podsticaji, veštačka inteligencija u poljoprivredi i blockchain, gde će razmeniti mišljenja i iskustva u oblasti visoko razvijenih tehnologija i dostignuća sa kolegama iz drugih zemalja.

GITEX će biti jedinstvena prilika da se na velikoj međunarodnoj pozornici predstavi institut BioSens sa svojim inovativnim rešenjima u domenu primene informacionih tehnologija u poljoprivredi i proizvodnji hrane. GITEX je izuzetno značajna manifestacija i jedna od najvećih tog tipa na svetu, gde se predstavljaju najvažniji dometi u svetu informacionih tehnologija. Održava se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u kojima postoji značajna svest o nedostatku hrane u budućnosti i potrebama za investiranje u savremenu proizvodnju hrane. Stoga smatram da je ovo pravo mesto da Institut BioSens predstavi svoje rezultate i postignuta istraživanja u saradnji sa industrijom, a sve u cilju obezbeđivanja hrane budućnosti za globalnu populaciju koja raste“, ističe direktor BioSense instituta Vladimir Crnojević.

6 startapova iz Srbije na GITEX Future Stars

U okviru nastupa Srbije, Fondacija Petlja koja je osnovana sa ciljem unapređivanja algoritamske pismenosti u Srbiji, održaće predavanje na temu Python / Pygame za 240 najboljih đaka srednjih škola iz Emirata.

GITEX Future Stars

Vlada Republike Srbije će takođe po prvi put predstaviti izabrane startapove iz naše zemlje na GITEX Future Stars 2021 – najvećem događaju posvećenom razvoju startapova u regionu Bliskog Istoka, Severne Afrike i Južne Azije, koji se održava u okviru GITEXkonferencije.

Startapi koje će predstavljajti Srbiju na GITEX Future Stars su: Joberty Technologies”, “Kredium”, “White Lemur”, “Stock Studio”, “VizLore Digital Asset Managementi “Deep Blue Sea Studio” i dolaze iz oblasti društvenih mreža, FinTech-a, veštačke inteligencije, zaštite životne sredine i korporativnog softvera.

Svi startapi imaju mogućnost da se prijave i za „Supernova izazov“, gde će najbolji biti nagrađen sa čak 200.000 dolara.

„Imajući u vidu da na ovom globalnom događaju svoje ućešće već tradicionalno potvrđuju najveće svetske IT kompanije, investicioni fondovi i investitori, kao i da organizatori najavljuju okupljanje više od 750 startapova iz 75 država koji će se predstaviti pred 400 VC fondova i investitora iz više od 30 zemalja, nastup srpskih kompanija na GFS i GITEX-u smatramo investicijom u razvoj domaće startap scene“, ističe Ilić.

Podršku nastupu Srbije na GITEX-u pružaju Kabinet Predsednice Vlade Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Razvojna Agencija Srbije, koja će svakodnevno prezentovati prednosti i šanse za investiranje u našu zemlju.