Sektor kreativnih industrija i tokom pandemije ostvario rast

Kategorije: Dizajn, Inovacije, UmetnostObjavljeno: 15.05.2021.0,1 min za čitanje
PODELI

Delatnosti kreativnih industrija u Srbiji čine više od sedam odsto bruto društvenog proizvoda Srbije (7,4 odsto prema podacima za 2019. godinu) i ostvaraju kontinuiran rast, koji samo u poslednjih šest godina iznosi čak 60 odsto, navodi se u izveštaju “Analiza ekonomskih efekata sektora kreativnih industrija na ekonomiju SrbijeEkonomskog fakulteta u Beogradu.

 

Kumulativni rast izvoza sektora kreativnih industrija, u periodu od 2014. do 2020. iznosi čak 51 odsto, dok je u istom periodu ukupna vrednost ostvarenog izvoza 346.8 milijardi dinara. U istom periodu bruto dodata vrednost (BDV) sektora kreativnih industrija porastao je sa 178 milijardi dinara na 236 milijardi dinara, tačnije ostvaren je rast od 32%. 

 

Uprkos efektima pandemije virusa COVID-19, koji su malo usporili kreativni sektor, ipak su rezultati i dalje iznad perioda pre krize – ostvaren je rast od 3.6 odsto.

“Impozantni ekonomski rezultati ukazuju na rast i razvoj u sektoru kreativnih industrija, ali i potencijal koji je tek moguće ostvariti. Raznim merama država je u prethodnom periodu poboljšala uslove rada upravo ovog sektora, a ima još prostora za unapređenje na čemu i radimo kontinuirano. Posebno je važno da više od polovine zaposlenih u ovom sektoru čine mladi od 20 do 45 godina, visoko obrazovani, dok je procenat žena između 40 i 45 odsto,“ istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala:

 

Osim toga, upravo u ovom sektoru primetan je trend decentralizacije, ali i velike međusektorske saradnje i brojnih inovacija, kojima je Srbija veoma konkuretna na međunarodnom tržištu. Upravo to je naša velika prilika – da razvojem kreativnih industrija i podrškom talentima, inovatorima, naučnicima – direktno i na najbolji mogući način izradimo imidž moderne Srbije u svetu. Zbog toga je i osnovana nacionalna platforma „Srbija stvara“, koja deluje kao nacionalni brend moderne Srbije, afirmišući i podstičući srpsku izuzetnost, inovativnost i kreativnost“, zaključila je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Na ubrzan razvoj sektora kreativnih industrija u Srbiji ukazuje i porast broja registrovanih privrednih subjekata, koje se bave nekom od 80 delatnosti iz sektora kreativnih industrija, inovacija i ekonomija zasnovanih na znanju, sa 45 hiljada na više od 73 hiljade subjekata, što predstavlja rast od čak 62 odsto. Analiza pokazuje da je najveći broj pravnih lica osnovan u delatnosti računarskog programiranja, industrije razvoja video igara i proizvodnje audiovizuelenog sadržaja.

Ukoliko posmatramo samo preduzetnike u ovom sektoru, BDV (bruto dodata vrednost) koju su je kreirali porasla sa 13 milijardi dinara na 40 milijardi dinara, odnosno neverovatnih 200 odsto, tj. skoro 3 puta. Broj preduzetnika se udvostručio sa 14 hiljada na 31 hiljadu preduzetnika, dok je njihov ukupni promet porastao za 55 milijardi dinara, odnosno za 187%.

Kreativne industrije su veoma važne jer u prvi plan stavljaju znanje i informacije, kao najbitnije resurse na kojima savremene ekonomije baziraju svoj razvoj i tako doprinose transformaciji ka društvu baziranom na znanju. U tom kontekstu, kreativne industrije, pored kreiranja novih oblasti, dodaju vrednost tradicionalnim privrednim delatnostima i unapređuju proizvodnu efikasnost, podižu kvalitet proizvoda koji je sada više prilagođen zahtevima savremenih potrošača i konačno čine proizvode i usluge globalno dostupnim i konkurentnim. Direktan doprinos kreativnih industrija u Srbiji beležimo kroz ekonomske uticaje na rast BDP Srbije, ali i rast zaposlenosti i izvoza. Značajne strane investicije vodećih globalnih kompanija u Srbiji pokazale su da je naš proizvod već prepoznat u svetu“, kaže docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu Igor Kovačević.