Sava Šumanović i tajna pod kupolom

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 12.06.2019.0,2 min za čitanje
PODELI

17. maj – 31. avgust 2019. godine

 

Kulturni centar Srbije u Parizu, 123 Rue Saint-Martin, Pariz, Francuska

 

Galerija Matice srpske u okviru programa obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske priređuje u Kulturnom centru Srbije u Parizu izložbu Sava Šumanović i tajna pod kupolom.

 

Izložbom Sava Šumanović i tajna pod kupolom francuskoj publici se predstavlja deo opusa Save Šumanovića, koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu „La Coupole” na Monparnasu 1927. godine. Pored pripremnih skica za stub sa predstavama četiri ženske figure, koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu, na izložbi će biti prikazane i istorijske fotografije restorana „La Coupole” iz tridesetih godina XX veka, replika stupca i izbor slika Save Šumanovića iz kolekcije Galerije Matice srpske. Na taj način ukazaće se na tematska i stilska opredeljenja ovog slikara i razvojni put od faze praćenja aktuelnih umetničkih tokova u vreme Šumanovićevih boravaka u Parizu 1920-1921, 1925-1928. i 1929. godine, do njemu svojstvene poetike ostvarene po povratku u Šid 1930. godine.

 

Sastavni deo izložbe je i film „Četiri karijatide” Igora Antića, umetnika koji živi i radi u Parizu. Antić je video-rad o Savi Šumanoviću zasnovao na predstavama za stub u „La Coupole”, ali i na analizi Šumanovićevog celokupnog stvaralaštva koje se čuva i izlaže u Srbiji. Film teži da ukrštanjem prikaza ambijenata Pariza i Šida, kao i likovnih dela Save Šumanovića nastalih u ove dve sredine, predstavi slikarev dvojezični umetnički svet i upotpuni naša saznanja o njegovom delu, dok muzika za film, kompozitorke Aleksandre Vrebalov, doprinosi punijem doživljaju Šumanovićevog sveukupnog stvaralaštva.

 

Autorka izložbe je dr Tijana Palkovljević Bugarski, muzejski savetnik i direktorka Galerije Matice srpske.

 

Izložbu prati katalog Sava Šumanović i tajna pod kupolom sa tekstovima na srpskom i francuskom jeziku. O Savi Šumanoviću, njegovom radu u „La Coupole” i o istorijatu ovog pariskog lokala pisali su: Žan-Batist Kizen, dr Tijana Palkovljević Bugarski, Igor Antić i Žorž Vijo.

 

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Kulturnog centra Srbije u Parizu, Francuskog instituta u Srbiji, privatnog vlasnika skica, i vlasnika restorana „La Coupole” grupe „Bertran”.

 

http://www.galerijamaticesrpske.rs/2019/izlozba-sava-sumanovic-i-tajna-pod-kupolom-pariz.html