Raspisan konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje za kreativno-inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”

Kategorije: Dizajn, InovacijeObjavljeno: 17.08.2021.0,3 min za čitanje
PODELI

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i nacionalna platforma Srbija stvara Vlade Republike Srbije raspisali su međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs za rekonstrukciju nekadašnje zgrade „Ložionice“ i adaptaciju u Kreativno inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”.

Budući višenamenski centar “Ložionica”, kao objekat javne namene, fokusiran je pre svega na sadržaje iz domena informacionih tehnologija, kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovanju na znanju.

Ideja je da „Ložionica“ bude mesto stvaranja i susreta talenata i da autentičnošću i kreativnom energijom postane središte novih tendencija u svim vidovima stvaralaštva i ekonomije zasnovane na znanju, kao i da postane obeležje Beograda – destinacija koja podjednako privlači Beograđane i turiste, strane i lokalne.

Raspisan konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje za kreativno-inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”

Predmet konkursa, koji se sprovodi u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, obuhvata kompleks zgrade nekadašnje zgrade “Ložionice”, koja je pripadala Glavnoj Železničkoj stanici, okretnicu i vodotoranj.

Kompleks se nalazi u zaleđu Savskog priobalja i pripada celini „Stari Beograd“, u okviru koje se nalaze i drugi spomenici kulture – Zgrada Državne štamparije, Parni mlin, kao i Beogradski sajam. Lokacija pripada celini između Brankovog mosta, Karađorđeve i Savske ulice, Savskog trga, Bulevara vojvode Mišića, kompleksa Beogradskog sajma i Starog železničkog mosta.

Zgrada “Ložionice” nastala je pre gotovo jednog veka (1926. godine) kada je zajedno sa zgradom Glavne Železničke stanice, bila veliko tehnološko dostignuće. Tada je „Ložionica“ obezbeđivala gorivo koje je pokretalo motore Druge industrijske revolucije – železnice, gvožđe i čelik, mašine u proizvodnji, para i električna energija. Obnovljena, “Ložionica” će biti prenamenjena za podsticanje motora četvrte industrijske revolucije – kreativnost, inovacije i znanje.

Raspisan konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje za kreativno-inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”

“ ‘Ložionica’ će ceo vek nakon svog nastanka postati gradski epicentar izvrsnosti i dinamično mesto susreta talenata, inovatora i kreativaca – kakav Beograd, Srbija, pa i region do sada nisu imali. Ideja je da ovaj multifunkcionalni prostor bude inovativno i kreativno čvorište, centar urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva, ali i fantastična turistička destinacija prestonice“, kaže Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara/Serbia Creates.

“Vlada Republike Srbije je na inicijativu predsednice Ane Brnabić pokrenula i završila mnoge infrastrukturne projekte, naučno-tehnološke parkove, Državni data centar, a “Ložionica” će biti kruna, centar koji će povezivati sve ono što je u segmentu digitalizacije urađeno, epicentar kreativnih industrija, stvaralaštva i inovacija”, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Raspisan konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje za kreativno-inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”

Projekat rekonstrukcije i adaptacije “Ložionice” deo je strateške opredeljenosti Vlade Republike Srbije da podrži razvoj inovaciono-kreativnog ekosistema, povoljnog za domaće i strane investicije.

Sektor kreativnih industrija već sada čini više od 7,4 odsto BDP-a Srbije i za samo poslednjih šest godina ostvaruje rast od čak 60 odsto. Kumulativni rast izvoza sektora, u istom periodu, iznosi čak 51 odsto. Ovaj sektor zapošljava preko 125.000 ljudi, većinom visokoobrazavanih i mladih izmedju 25 i 44 godina.

Ulaganje u ovakve prostore u skladu je i sa strateškim krovnim dokumentima Vlade Republike Srbije poput Strategije pametne specijalizacije koja prepoznaje kreativne industrije, a posebno sektor video igara i vizeulnih efekata, kao motor budućeg održivog ekonomskog i socijalnog razvoja naše zemlje.

 

Raspisan konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje za kreativno-inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”

Kome je namenjena?

Kao multifunkcionalni centar “Ložionica” biće namenjena i stručnoj i opštoj javnostiU okviru kompleksa planira se izgradnja većeg prostora za IT zajednicu, održavanje događaja i programa, kao i manjih prostora za radionice, istraživački rad kreativaca i inovatora, kao i adaptabilan prostor za izvođačke i primenjene umetnosti.

U fokusu će biti upravo oni sektori kreativnih industrija koji nemaju svoje centre, poput dizajna i mode, kako bi se osnažio njihov razvoj kroz najsavremenije modele fablab radioničarskog prostora za razvoj prototipa proizvoda i kolaborativni rad.

Pored stručne javnosti i profesionalnih udruženja, kojima će na raspolaganju biti i kancelarijski prostor i program za izgradnju kapaciteta, “Ložionica” će ponuditi veliki javni prostor za rad i okupljanje zajednice,profesionalnih asocijacija, kao i prostor za događaje i program na otvorenom.

Raspisan konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje za kreativno-inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”

S jedne strane, misija “Ložionice” je da bude prostor za osnaživanje i umrežavanje pojedinaca, udruženja i preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija, kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju, te tako ponudi nove modele razvoja kreativne ekonomije, mogućnost za međusektorsku saradnju i razvoj digitalizacije u skladu sa najsavremenijim svetskim trendovima.

S druge strane, jedan od glavnih ciljeva ovakvog umrežavanja i osnaživanja jeste međunarodna i domaća promocija znanja, izvrsnosti i kreativnosti koje Srbija ima da ponudi. Pored toga, “Ložionica” na taj način postaje i turistička destinacija, obeležje Beograda i prostor za okupljanje domaće i strane publike koji našem gradu nedostaje.

Više detalja o konkursnom zadatku, načinu učešća i predaji konkursnih radova, kao i propozicijama konkursa, moguće je pronaći na zvaničnoj veb stranici.

Krajnji rok za podnošenje konkursnih radova je 29.10.2021. godine do 23:59 časova (GMT +1).