Pretraživač kulturnog nasleđa

Kategorije: Dizajn, UmetnostObjavljeno: 27.05.2019.0 min za čitanje
PODELI

Pretraživač kulturnog nasleđa je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije u kulturi pokrenut od strane Ministarstva kulture i informisanja uz stratešku podršku kompanije Majkrosoft Srbija.

 

Ovaj projekat nastao je sa ciljem da se najširoj javnosti predstave digitalizovani fondovi i obezbede verodostojne informacije o kulturnom nasleđu koje se čuva u bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika.

 

Kao prvi objedinjeni portal za pretragu kulturnog nasleđa i mapiranje spomenka i ustanova kulture Republike Srbije, Pretraživač garantuje verodostojnost obrađenih podataka i omogućuje korisnicima da se unošenjem ključne reči, na jednom mestu, dobijaju osnovne informacije o pojmu zadatom u polju pretrage koje su rezultat stručne obrade.

 

Kao takav Pretraživač može biti pokretač mnogih pozitivnih procesa kako u međuinstitucionalnoj saradnji, tako i u razumevanju i jačanju kulturnog identiteta, privlačenju nove publike i popularizaciji kulture i umetnosti u samom društvu.

 

Zvanične stranice Pretraživača su:

kultura.rs
kultura.srb
culture.rs