Predstavljen showroom paviljona Srbije za nastup na Dubai Ekspo

Kategorije: Doživljaji, InovacijeObjavljeno: 20.08.2021.0,3 min za čitanje
PODELI

Danas, malo više od mesec dana pre početka “EKSPO 2020 Dubai”, na kojem se očekuje neverovatnih 25 miliona posetilaca iz celog sveta, Tatjana Matićministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije na “EKSPO 2020, Dubai” i Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za „EKSPO 2020 – Dubai”, otvorile su prezentacioni centar Paviljona Srbije u „Galeriji Beograd„.

Predstavljen showroom paviljona Srbije za nastup na Dubai EXPO

Na ovom mestu, počev od petka, 20. avgusta, svi posetioci moći će da prošetaju Paviljonom Srbije na predstojećoj Svetskoj izložbi u Dubaiju – i to iz Beograda. Naime, uz pomoć najsavremenije VR tehnologije svi zainteresovani moći će uživo da obiđu Paviljon Srbije, a od 01. oktobra, kada se i otvara «EKSPO 2020» i da prate dešavanja na našem Paviljonu u virtuelnoj realnosti i realnom vremenu. Baš kao da se nalaze na Svetskoj izložbi u Dubaiju.

Pored obilaska Paviljona, svi zainteresovani predstavnici kompanija i privrednici će upravo na ovom mestu moći da dobiju informacije o načinu prijavljivanja za učešće u privrednoj delegaciji Srbije, na ovoj najvažnijoj globalnoj manifestaciji u istoriji.

Predstavljen showroom paviljona Srbije za nastup na Dubai EXPO

Showroom u Galeriji Beograd, biće otvoren svakog dana od 10.00 ujutru do 22.00 časa uveče.

Tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost”.

Impozantni Paviljon Srbije, površine 2.000 m2, nalazi se u tematskom delu “Mobilnost”.

Paviljon Srbije je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, sa kosim krovom po uzoru na vinčanske građevine, povezuje zaostavštinu 7 000 godina stare vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom, što predstavlja okosnicu našeg nastupa na predstojećoj Svetskoj izložbi.

Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja, kako kroz različite realnosti, tako i kroz različite vremenske epohe, zauvek brišući podelu između fizičkog i digitalnog sveta.

Predstavljen showroom paviljona Srbije za nastup na Dubai EXPO

Na ovaj način virtuelna izložba u Paviljonu Srbije omogućava posetiocima da se upoznaju sa našom zemljom, ne samo uživo na paviljonu u Dubaiju, već iz bilo koje tačke na planeti.

Posetioci postaju digitalna bića – avatari koji mogu da istražuju beskonačne mogućnosti naših virtuelnih izložbenih prostora, kao i da komuniciraju sa drugim avatarima u realnom vremenu, pa čak i da ugovore sastanak.

Najnovija tehnologija će rekreirati i upoznati posetioce sa 7 000 godina starom revolucionarnom i inovativnom Vinčanskom kulturom, kao i sa srpskim velikanima koji su zadužili čovečanstvo poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića. Istovremeno, milioni posetilaca iz celog sveta moći će  da istraže najveća blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija i turističke ponude tokom šest meseci trajanja Ekspo-a.

Predstavljen showroom paviljona Srbije za nastup na Dubai EXPO

Učešće na Svetskim izložbama davno je prevazišlo okvire predstavljanja kulture, istorije i identiteta jedne zemlje. Osnovna funkcija nastupa na Svetskoj izložbi svake zemlje učesnice je predstavljenje inovacija, tehnoloških i naučnih uspeha, poslovnih prilika i povezivanje sa poslovnom zajednicom zemalja Bliskog Istoka, ali i celog MEASA regiona, kao i celim svetom. Predstavljanjem na Svetskoj izložbi želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice i prezentujemo našu zemlju kao stabilnu investicionu destinaciju”, istakla je Tatjana Matićministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije na “EKSPO 2020, Dubai”.

Predstavljen showroom paviljona Srbije za nastup na Dubai EXPO

Ana Ilićviša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za „EKSPO 2020 – Dubai”, je naglasila: „Kroz celovit biznis, ali i naučni, umetnički i zabavni program i učešće brojnih poslovnih ljudi i kompanija, kreativaca i inovatora, institucija i startapova iz Srbije, svetskoj biznis zajednici predstavićemo: zašto je Srbija prva u Evropi po direktnim investicijama, zašto je zovu Silicijumskom dolinom Balkana, zbog čega  je lider u eUpravi, ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi i jedna od zemalja sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizaciji, kao i zbog čega su pojedini svetski mediji Beograd proglasili za jedan od 5 najkreativnijih gradova na svetu“.

Predstavljen showroom paviljona Srbije za nastup na Dubai EXPO

Svetska izložba – „EKSPO 2020 Dubai“ biće održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, pod temom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“

Ovo će biti prva Svetska izložba ikada organizovana u arapskom svetu, na području Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije (MEASA region), na kojoj je prisustvo potvrdilo preko 190 zemalja sveta.

„Galerija Beograd“ je već prepoznata kao atraktivna turistička destinacija i jedno od omiljenih mesta naših sugrađana i verujemo da će upravo na ovom mestu posetioci rado dolaziti i obilaziti Paviljon Srbije u Dubaiju tokom trajanja Ekspo-a i biti u toku sa najvećim inovacijama koje svet bude predstavio.

VIDEO LINK – PAVILJON SRBIJE