Predstavljanje Srbije na Sajmu knjiga u Moskvi

Kategorije: Preduzetništvo, UmetnostObjavljeno: 08.09.2019.0 min za čitanje
PODELI

Srbija je predstavljanjem nacionalnog štanda učestvovala na 32. Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi, koji je održan od 4. do 8. septembra 2019.

Platforma Srbija stvara priredila je brošuru „Srbija stvara priče“ na ruskom jeziku kao začetak niza kratkih priča o savremenoj srpskoj književnosti.

Brošura predstavlja izbor od preko 20 savremenih srpskih autora i autorki, a u odabiru su nam pomogli ugledni izdavači i novinari.

Brošura će biti predstavljena na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, a posebno izdanje na engleskom jeziku se priprema za Sajam knjiga u Frankfurtu koji počinje 16. oktobra.

Nastup Srbije na Sajmu u Moskvi protekao je u znaku niza značajnih godišnjica srpskih pisaca.

Navršava se 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića, 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića, 30 godina od smrti Danila Kiša, 70 godina od smrti Rastka Petrovića, 120 godina od rođenja Radeta Drainca, stota je godišnjica od objavljivanja prekretničke zbirke pesama Lirika Itake Miloša Crnjanskog.

Pored glavnih tema nacionalnog nastupa, posebno je istražena viševekovna percepcija Rusije u srpskoj književnosti i Srbije u ruskoj.

Međunarodni beogradski sajam knjiga uspešno se predstavio na 32. Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi. Na Sceni 3 Moskovskog sajma bilo je reči o kulturnoj saradnji Moskve i Beograda, o istorijatu Beogradskog sajma, o uzajamnom književnom prevođenju. Posebno je najavljen program 64-tog Međunarodnog sajma knjiga i predstavljen njegov vizuelni identitet i sadržaj.