Posle Moskve i Frankfurta Srbija stvara priče i na beogradskom sajmu

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 27.10.2019.0,1 min za čitanje
PODELI

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/kultura/3712595/posle-moskve-i-frankfurta-srbija-stvara-price-i-na-beogradskom-sajmu.html

U petak, 25. oktobra na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga održana je promocija publikacije „Srbija stvara priče“ na kojoj su govorili urednica brošure Sanja Milić i Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade RS za kreativne industrije i turizam

„Srbija stvara priče“ prva od pet planiranih publikacija, sadrži niz kratkih priča o relevantinim autorima savremene srpske književnosti, koji stvaraju dramu, poeziju i prozu.

Do sada je objavljena na srpskom, ruskom i engleskom jeziku, a namenjena je potencijalnim prevodiocima, literarnim agentima i izdavačima širom sveta.

„Moj posao je bio da kratko kažem o svakom delu ono što je važno i što može biti interesantno potencijalnim čitaocima u inostranstvu, razume se tu su i njihove kratke biografije, navedena su dela koja su do sada objavili, nagrade koje su do sada dobili“, navodi Sanja Milić, književna kritičarka i autorka teksta publikacije.

Reč je o afirmisanim autorima čiji se talenat ogleda u stvaranju vrhunskih literarnih vrednosti sa izrazitom stilsko-poetičkom raznovrsnošću.

„Jako mi je drago što sam deo ovog projekta jer čini mi se da je to prilika da promovišemo prave stvari baveći se decom. Drago mi je da je to prepoznato, da smo na zajedničkom zadatku da učinimo i našu decu pa i nas same boljima“, ističe Uroš Petrović, pisac za decu, kreativni ambasador Srbije.

Dejan Aleksić, pisac navodi da je publikacija „Srbija stvara priče“ značajna iz više razloga, a da je jedan od njih taj što strukture poručuju da im je književnost važna, da im je poezija važna i da književnici stvaraoci nisu na margini društvenog interesovanja.

„Ja sam se sa publikacijom srećom sreo ranije u Frankfurtu pre neki dan na Sajmu i koristio sam je kao jednu vrlo adekvatnu lektiru i legitimaciju koju sam mogao da dam stranim čitaocima, literarnim agentima, izdavačima. U svakom slučaju ima i svoju praktičnu i u značinjskom i tom simboličkom smislu određenu važnost koja jeste u toj poruci da je društvu važna umetnost, da je društvu važno književno stvaranje“, objašnjava Aleksić.

„Srbija stvara priče“ deo je koncepta nacionalne platforme Vlade Republike Srbije osmišljenog s namerom da se afirmiše umetničko i kreativno stvaralaštvo i uspesi u oblastima obuhvaćenim ekonomijom zasnovanom na znanju

Nastala je na inicijativu tima predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić obuhvata sistemske mere za razvoj sektora kreativnih industrija i inovacija i jačanje kulturne diplomatije.

Platforma koja ima dvojaku ulogu, s jedne strane da podrži razvoj sektora kreativnih industrija kako bi svi naši kreativci od svog rada mogli lepo da žive u Srbiji a da rade globalno, a s druge strane da pozicioniramo kroz komunikaciju Srbija stvara, Srbiju kao zemlju kreativnih inovativnih i autentičnih ljudi i dobrih ideja„, navodi Ana Ilić, savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam.

Nacionalnu platformu, poput publikacije „Srbija stvara priče“ za sada promoviše više od 50 kreativnih ambasadora, uspešnih u Srbiji i prepoznatljivih u svetu.