Pozorište je opet u kući: Sve onlajn predstave na jednom mestu

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 19.03.2020.0,1 min za čitanje
PODELI

Uživati u pozorišnim predstavama od kuće? Svetski trend koji su započele neke od najvećih operskih kuća i pozorišta brzo je našao svoje pristalice u Srbiji. Pandemija je dovela do situacije da bezbroj pozorišnih institucija širom sveta moraju da zatvore svoja vrata za posetioce, što ih je i motivisalo da pronađu različite alternative za nastavak rada.

 

Narodno pozorište u Beogradu pokrenulo je projekat emitovanja predstava putem interneta, apelujući na ljude da ne izlaze iz svojih kuća i omogućavajući svima da uživaju u sadržajima nacinalnog teatra. #DigitalnaSolidarnost #OstaniKodKuće #StayHome.

 

Prvu predstavu, “Bela kafa” na sajtu Narodnog pozorišta, pratilo je čak 18.000 gledalaca, a već sledeća biće emitovana onlajn 18. marta u 21 čas, a link će biti dostupan narednih 48 sati. Sve do nove predstave pri repertoaru objavljenom na sajtu pozorišta. Ono što inicijativu ovog pozorišta čini posebnom u odnosu na većinu svetskih kuća je činjenjica da će digitalnom sadržaju moći da pristupe svi koji imaju pristup internetu, a ne samo publika koja je imala karte za određenu predstavu. Sličnoj inicijativi pridružila su se i druga pozorišta, poput Ateljea 212, koji je najavio da će svakog utorka, četvrtka i subote na zvaničnoj Facebook stranici u 20 časova emitovati snimljene predstave. Tako će nakon komada “Razvojni put Bore Šnajdera” (1972. godina) u režiji Branka Pleše, sledeća biti emitovana predstava “Kralj Ibi” Alfreda Žarija iz 1973. Godine, a potom i “Ranjeni orao” Mirjane Jakovljević iz 1977. Godine.

 

Akciji su se priključili i pozorište Bora Stanković, Narodno pozorište Sombor, Pozorište Boško Buha, Aleksinačko pozorište Duka Jovanović i mnoga druga.

 

Kada je reč o sadržajima za najmlađe, Pozorište lutaka Pinokio, Pozorište Puž, Pozorište mladih i Pozorište Boško Buha i Teatar “Vuk” su samo neka od mnogih dečjih pozorišta koja su priključila akciji onlajn prenosa emitovanja predstava. Dodatne infromacija kao i repertoar pomenutih pozorišta možete pronaći na ovom linku.

 

Svoj online sadržaj za najmlađe ponudila je i Beogradska filharmonija, dok je Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST), koji je trebalo da okupi evropske akademije u Beogradu umesto prikazivanja svojih predstava u beogradskim pozorištima, sve planirane predstave prikazuje na internet platformama. Nakon predstava i diskusije sa profesorima takođe se odvijaju na interaktivan način, onlajn. Program i dodatne informacije, kao i prenosi festivala su dostupni na Fejsbuk stranici.

 

Inače Jutjub kanal Kulturno-umetničkog programa RTS sadrži više od 140 snimaka predstava i TV teatra, a prvi sačuvani snimci datiraju iz davne 1967. Godine.

 

Ostani kod kuće. Gledaj predstavu.