Paviljon Srbije: Od vinčanske do savremene kulture

Kategorije: Doživljaji, InovacijeObjavljeno: 29.11.2021.0,3 min za čitanje
PODELI

„Već posle prvih mesec i po dana, Paviljon Srbije i svi rezultati nastupa Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju premašili su naša očekivanja“, kaže Ana Ilić.

„Paviljon Srbije je od početka Svetske izložbe „Dubai Ekspo 2020” do danas obišlo 300. 000 posetilaca iz celog sveta“, kaže za „PolitikuAna Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za „Dubai Ekspo 2020”.

Ana Ilić: Paviljon Srbije jedan od najposećenijih

„Svoje nastupe tokom proteklih mesec i po dana u ovom prostoru, imali su brojni umetnici, a u mesecima koji slede među prvima je multimedijalni nastup Slobodana Trkulje i Balkanopolisa, zakazan 15. i 16. decembra.

Paviljon Srbije, Serbia Pavilion

Zatim, 11. decembra pod okriljem našeg nacionalnog slogana „Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost” biće predstavljena svetska inovacija: projekat „Metahuman”, putem kojeg će publika premijerno upoznati praistorijskog čoveka koji je živeo pre 10.000 godina na tlu Lepenskog vira. Slede koncerti Gorana Bregovića, Stefana Milenkovića i Gudačke reprezentacije mladih, Neleta Karajlića

„Već posle prvih mesec i po dana, svi rezultati nastupa Srbije na Svetskoj izložbi premašili su naša očekivanja. Kako nezvanično saznajemo, naš paviljon je jedan od posećenijih na izložbi, gotovo rame uz rame sa najvećim zemljama, na šta smo veoma ponosni. Dubai je bez ikakvih preuveličavanja, tokom ovih šest meseci centar sveta. Zato treba da iskoristimo ovu šansu, posebno kada uzmemo u obzir da se Srbija u UAE dočekuje kao veliki prijatelj i partner.

O tome već dovoljno govori i sama činjenica da se nalazimo u onoj grupi privilegovanih zemalja koje imaju svoj paviljon, od gotovo 2.000 kvadrata, specijalno izgrađen za ovu namenu, kao i da se on nalazi na jednoj od najprominentnijih lokacija“, kaže prezauzeta Ana Ilić, iznoseći sveže utiske sa izložbe, budući da se upravo vratila iz Dubaija.

Boje Srbije na izložbi „Dubai Ekspo 2020” će, pored ostalih, braniti i dela naših umova:

Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića…

„Mislim da ni u našoj zemlji, a kamoli u svetu nikada ne možemo dovoljno da promovišemo ove velikane, koliko su oni zadužili čovečanstvo. Od kada je davne 1851. godine u Kristalnoj palati u Londonu održana prva Svetska izložba, na ovoj manifestaciji predstavljena su neka od najvećih otkrića bez kojih ne možemo da zamislimo savremeni život, poput telefona, prvog računara, pa čak i Teslina neizmenična struja prvi put su predstavljeni upravo na nekoj od ovih postavki. Ni predstavljanje Srbije ne bi bilo moguće bez podsećanja na naše najveće umove. A novina je u tome što će posetioci u Dubaiju moći bolje da se upoznaju sa njihovim dostignućima uz današnju naprednu tehnologiju – VR, pa čak i da prošetaju Teslinom laboratorijom,“ kaže Ana Ilić uz komentar:

Poslovne delegacije

„Kao što su Tesla, Pupin i Milanković promenili čovečanstvo, tako ćemo i mi iskoristiti priliku i pokazati da naši savremeni naučnici, inovatori nimalo ne zaostaju već da su ravnopravni učesnici na globalnoj sceni, da svojim briljantnim umovima i inovacijama fasciniraju svet za koje šira javnost u Srbiji često, nažalost, ne zna dovoljno. Ovo je prilika da razbijemo mit da jedna mala Srbija ne može da parira velikim zemljama.

🚀 EURONEWS izdvaja 10 razloga da se poseti Paviljon Srbije na Ekspo 2020

Izložbena postavka paviljona, kao što kaže naša sagovornica, prikazuje savremenu Srbiju kao prirodnog naslednika inovativnosti, izuzetnosti, umetnosti, trgovine i mirnog suživota ove kulture, stare više od 7.000 godina. Paviljon je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom.

Paviljon Srbije je u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode tako i kroz različite prostore, a sam izgled paviljona podseća na kosi krov nekadašnjih vinčanskih građevina.

Neće biti zanemareni, kako saznajemo, ni tradicionalni elementi. Ansambl „Kolo” čiji rad je upisan na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, u februaru 2022. godine u Dubaiju ponudiće drugačiji nastup koji objedinjuje srpsku tradiciju i ideje moderne Srbije.

„Oživećemo” čoveka koji je živeo u Lepenskom viru

„Izuzetno je važno da predstavimo ovu vrstu muzičko-scenskog srpskog stvaralaštva. Mi smo zato i u našu dosta futurističku vremensku kapsulu, ubacili prelepe detalje naših rukotvorina: 140 jastuka sa ručno izrađenim jastučnicama sa pirotskim šarama koje su posebno za ovu priliku za nas izradile žene iz Etno mreže.

U našoj suvenirnici se takođe prodaju brojne rukotvorine i delovi naših starih nošnji, a četiri autentične kompletne stare nošnje su i posebno izložene. Ansambl „Kolo” će nastupati za naš nacionalni dan u velelepnoj kupoli El Vasl u centru izložbe. Nastup će predstavljati spoj našeg tradicionalnog plesa modernizovanog kroz muzičke aranžmane i kostime iz pet krajeva Srbije: istoka, zapada, severa, juga i iz centralne Srbije, upotpunjenog multimedijalnim projekcijama po zidovima kupole.“

„Prvi put pokazaćemo svetu potpuno revolucionarni projekat, koji je rezultat pomalo neočekivane saradnje naše naučnice Sofije Stefanović sa domaćim stručnjacima svetskog ranga u gejming industriji, koji su i kreativni ambasadori nacionalne platforme Srbije. Uz pomoć vrhunske metahuman  tehnologije i veštačke inteligencije, Srbija će prvi put „oživeti” u virtuelnom svetu čoveka koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru, a moći ćemo sa njim čak i da komuniciramo. Kako, saznaćete 11. decembra kada je zakazana svetska premijera projekta „metahuman” na našem paviljonu,“ napominje Ana Ilić.