Otvoren Narodni muzej u Beogradu

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 29.06.2018.0 min za čitanje
PODELI

Otvoren Narodni muzej u Beogradu

Svečanim otvaranjem 28. juna 2018. godine stalna postavka Narodnog muzeja u Beogradu ponovo je dostupna svim građanima Srbije kao i gostima Beograda.

Muzej je u prisustvu predsednice Narodne skupštine, članova Vlade Srbije, predstavnika diplomatskog kora, kulturnog života i velikog broja medija, svečano otvorila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, čiji kabinet je bio zadužen za otvaranje Narodnog muzeja, koji je punih 15 godina bio zatvoren.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u svom obraćanju istakla da „Otvaranje Narodnog muzeja je veliki i svečani dan za kulturu i za našu zemlju. Nakon 15 godina, vratili smo građanima Srbije našu najznačajniju kulturnu ustanovu. Otvaranje dva velika muzeja za samo nekoliko meseci, Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, potvrđuje da kultura dobija mesto koje joj zapravo oduvek pripada. Narodni muzej je srž naše kulturne tradicije i baštini remek dela vrhunskih srpskih i svetskih umetnika. Drago mi je što će se posetioci iz celog sveta upoznati sa bogatom kulturom i istorijom naše zemlje. Posebno je važno što će mladi ljudi iz Srbije sada imati priliku da vide i dožive naše najveće umetničko blago i dela svetski poznatih umetnika. Kultura inspiriše, oplemenjuje i čini od nas bolje ljude, istovremeno podstiče društveni razvoj“.

Slavimir Stojanović, dizajner koji je imao priliku da dizajnira novi logo Narodnog muzeja, je komentarisao logo na otvaranju muzeja „Ptice su okrenute jedna drugoj kljunovima, čuvaju muzej i duh naše nacije“.

Multimedijalni program na Trgu republike, označio je trenutak početka novog poglavlja u dugoj istoriji jedne od najznačajnijih institucija srpske kulture u kojoj će ona više pažnje posvetiti mladima i njihovom načinu komunikacije. Petnaestominutni video koji je prikazan na zgradi muzeja pred okupljenim građanima, simbolično je predstavio novu eru ove nacionalne institucije. Na fasadama zgrade oživljena je muzejska baština, uz čarobni ples jednog od najvećih baletskih umetnika današnjice, Sergeja Polunjina.

„Počastvovan sam što sam učestvovao u projektu koji se zasnivao na muzici koju je komponovala Isidora Žebeljan. Volim da dođem u Beograd i srećan sam što je jedna vrhunska ustanova kulture ponovo otvorila vrata za publiku“, rekao je Polunjin.

Stalna postavka Narodnog muzeja obuhvata obiman hronološki opseg od dalekog paleolita do umetnosti 20. veka. Organizovana na tri nivoa reprezentativnog zdanja zgrade koja je ujedno i spomenik kulture, postavka je raspoređena na 5000 m2 izložbenog prostora. Građani i građanke Srbije i posetioci Beograda mogu da vide eksponate odabrane među 400.000 kulturnih dobara u okviru nove stalne postavke. Ona su deo kolekcije koju čine reprezentativna kulturna dobra, svedočanstva razvoja i civilizacijskih promena od praistorijskih vremena do poznog srednjeg veka, kao i reprezentativna dela ključnih umetničkih stilova i pokreta od novog veka sve do savremenog doba. Više od 30 kustosa radilo je na postavci sa željom da eksponati među sobom korenspodiraju i kao nosioci čudesnih priča o području na kome živimo.