Obnova Ovčarsko-kablarske klisure projekat od nacionalnog značaja

Kategorije: Doživljaji, MuzikaObjavljeno: 01.08.2021.0,2 min za čitanje
PODELI

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je, u okviru posete Ovčarsko-kablarskoj klisuri, radove na jezeru Međuvršje pored magistralnog puta Čačak–Požega.

Brnabić je istakla da je Ovčarsko-kablarska klisura jedan od najvećih i najvrednijih bisera našeg turizma, ali i kulture i verskih zdanja, u koji se nije ulagalo više od 60 godina.

To je projekat od nacionalnog značaja i radi ga čitava Vlada. „Hoćemo da vratimo Ovčarsko-kablarsko klisuru narodu, manastirima i prirodi Srbije„, poručila je premijerka.

Obnova Ovčarsko-kablarske klisure projekat od nacionalnog značaja

Ona je podsetila na to da je Vlada u decembru izašla sa sveobuhvatnim planom kako da se sredi Ovčarsko-kablarska klisura, kako bismo paralelno sa otvaranjem deonice auto-puta Miloš Veliki do Požege imali klisuru u punom sjaju.

Mnogo toga smo pokrenuli, u septembru ćemo moći da otvorimo rekonstruisanu železničku stanicu, da posetimo novo pristanište, novi trg u Ovčar Banji i amfiteatar„, navela je Brnabić i dodala da nije sigurna da će do tada biti završen Prirodnjački centar.

Premijerka je ukazala na to da je jedan od najvećih kapitalnih projekata odmuljavanje jezera Međuvršje, istakavši da se trenutno radi na čišćenju od trave i trske.

Obnova Ovčarsko-kablarske klisure projekat od nacionalnog značaja

Brnabić je navela podatak da je samo u prvih sedam dana iz jezera izvučeno 70 tona trave i trske, a time se nije došlo ni do pola puta kada je reč o čišćenju tog jezera.

Predsednica Vlade je ocenila i da je Srbija nepravedno odsutna sa evropskih lista za banjski turizam, i najavila da će se to promeniti do 2023. godine.

Ona je podsetila na to da je Srbija ranije bila čuvena po banjskom turizmu i da su našu zemlju posećivali gosti iz Evrope, ali da od devedesetih godina prošlog veka, iz više razloga, nije bilo investiranja u banje, koje su padale u zaborav.

Brnabić je naglasila da se sada sve to menja i da se banjski turizam polako razvija, što vide i građani i domaći i strani investitori, uz podsećanje na to da se svake godine dodeljuje sve više vaučera, koji se uglavnom iskoriste u našim banjama.

Vraćamo se našem banjskom turizmu, a kako budemo podizali jednu po jednu banju, to će sve više biti prihoda za državu, ali i za lokalne samouprave i građane„, poručila je premijerka.

Ona je, odgovarajući na pitanje o inicijativi „Otvoreni Balkan“ u kojoj učestvuju Srbija, Severna Makedonija i Albanija, istakla da će ona doprineti drugačijem povezivanju ljudi i privreda, jer omogućava potpuno slobodan protok robe, čije je prvenstveno tržište u regionu.

Obnova Ovčarsko-kablarske klisure projekat od nacionalnog značaja

Predsednica Vlade je ukazala na to da ova inicijativa ima dosta protivnika, ali da je potrebna za drugačiju budućnost Balkana, i dodala da je ona značajna za domaće investitore i za mlade ljude koji će imati priliku da se lakše zapošljavaju.

Obilasku su prisustvovali i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Novi amfiteatar, koji će imati kapacitet 350 mesta, biće domaćin programa kreativnih ambasadora nacionalne platforme Srbija Stvara za kraj leta i jesen.

Ambasadorke koje će svoje nastupe imati su Lena KovačevićSanja KerkezJelena Gavrilović i Ana Krstajić.