Novi Sad na UNESKO listi – prvi grad u ovom delu Evrope na polju digitalnih umetnosti

Kategorije: Diplomatija, InovacijeObjavljeno: 01.11.2023.0,1 min za čitanje
PODELI

Novi Sad je ušao na listu UNESKO kreativnih gradova, kao prvi grad u ovom delu Evrope, u kategoriji novih i digitalnih umetnosti (Media arts). Nakon titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad tako staje rame uz rame sa svetskim gradovima kao što su Linc, Lion, Ostin, Modena, Toronto i drugi i potvrđuje svoju poziciju kao centar kulture i inovacija.

„Još jedno svetsko priznanje u oblasti kulture je potvrda kontinuiteta ulaganja u ukupni razvoj našeg grada. Naročito jer je reč o kategoriji koja povezuje naučne-obrazovne ustanove sa akterima iz oblasti kulture dajući Novom Sadu jednu novu vrednost koji time ravnopravno prati savremene svetske tokove“, rekao je gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić.

Priznanje je utoliko značajnije jer je Novi Sad jedan od samo četiri grada na svetu koji su se ove godine našli u kategoriji medijskih umetnosti i prvi u ovom delu Evrope na tom polju. Kandidaturu Novog Sada podržala je i nacionalna platforma Srbija stvara istakavši da predloženi programi i inicijative Novog Sada izuzetno doprinose rastu grada i njegovih kreativnih industrija.

„Gradovi u našoj Mreži kreativnih gradova prednjače kada je u pitanju poboljšanje pristupa kulturi i podsticanje moći i kreativnosti za urbanu otpornost i razvoj“, rekla je Odri Azulej, generalni direktor UNESKO-a.

Mreža kreativnih gradova UNESKO-a (The UNESCO Creative City Network) je stvorena 2004. godine kako bi promovisala saradnju sa i među gradovima koji su kreativnost identifikovali kao strateški faktor za održivi urbani razvoj. Gradovi koji trenutno čine ovu mrežu rade zajedno na zajedničkom cilju: stavljanje kreativnosti i kulturnih industrija u srce svojih razvojnih planova na lokalnom nivou i aktivna saradnja na međunarodnom nivou.