NOVI DIREKTOR MSUB VIKTOR KIŠ: U Muzeju moraju da sevaju varnice!

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 30.01.2020.0,1 min za čitanje
PODELI

Umetnik, slikar, vajar i keramičar Viktor Kiš imenovan je za vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Na pomen njegovog imena neki će prvo pomisliti na džinovske mrave koje je radio za grupu Prodigy, drugi će se setiti kako je njegov gvozdeni čovek zaronio u pesak čuvenog Burning man festivala, a treći se osmehnuti pri pomisli na fantastičan svet koji je stvorio na ruševinama nekadašnje fabrike „Trudbenik“. Široj javnosti Kiš, koji je i kreativni ambasador platforme Srbija stvara, verovatno je najprepoznatljiviji kao jedan od pokretača umetničkog festivala „Devet“.

 

„Pokušaću da više popularizujem umetnost, umetnika i njegov rad“, kazao je Kiš u interjuu za Tanjug.

 

On smatra da su umetnici sami sebe skoro izopštili iz društva, jer im je neprihvatljiv sistem u kojem treba da promovišu svoj rad.

 

„Ima dosta umetnika koji imaju energiju, znanje i odličan rad… Moja ideja je da rad tih umetnika promovišemo u Muzeju savremene umetnosti. Muzej mora da bude mesto gde sevaju varnice, baš kao što je to slučaj sa stvaranjem umetničkih dela“, kazao je Kiš.

 

Principe organizacije izuzetno uspešnog festivala „Devet“ Kiš planira da implementira u funkcionisanje Muzeja savremene umetnosti.

 

„Najveći izazov za mene i moj tim biće motivacija “gerilske“ publike da dolazi u instituciju kao što je MSU. Organizaciju festivala “Devet“ vidim kao dobru platformu za delovanje u Muzeju savremene umetnosti…Sada je moja odgovornost na stepenici više, ali sada sam bliže suštini delovanja na kulturnoj sceni i nemam razloga da ne verujem u uspeh“, kazao je Kiš.

 

Kako kaže pred njim je analiza planiranog programa u MSU za ovu godinu.

 

„Moram da se upoznam s okolnostima u kojima muzej funkcioniše… Da vidim predviđenje programe… Videćemo, puno posla je pred nama“, kazao je Kiš.

 

Viktor Kiš rođen je 1973. godine u Beogradu i završio je Fakultet primenjenih umetnosti, odsek keramika. Svoje radove izlagao je na brojnim izložbama i autor je više skulptura na otvorenom.

 

Izvor: Tanjug