Nova specijalizovana odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost

Kategorije: InovacijeObjavljeno: 13.10.2023.0,1 min za čitanje
PODELI

 

Nakon ogromnog interesovanja učenika i uspešno realizovanog programa, od predstojeće školske godine biće otvorena još dva specijalizovana odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost u Gimnazijama u Požarevcu i Šapcu. Time se mreža ovih specijalizovanih odeljanja širi na čak devet gradova širom Srbije.

Ovaj ambiciozni projekat, započet pre tri godine na inicijativu nacionalne  platforme Srbija stvara u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti, beleži brz rast i širenje, pružajući mladim talentima šansu da svoje umetničke vizije pretvore u stvarnost.

Nakon tri godine i velike zainteresovanosti budućih srednjoškolaca i mladih talenata, specijalizovana odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost otvorena su u čak devet gradova širom Srbije. Pored onih koji će ove godine imati i prve diplomce i to u odeljenjima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Pirotu i Subotici, ove godine se pridružuju i dve nove adrese – Gimnazija u Požarevcu i Gimnazija u Šapcu.

Ova inicijativa ne samo da prati rastuću potražnju za kreativnim kadrovima na tržištu rada, već i priprema učenike za trenutno zapošljavanje u rastućim kreativnim industrijama, kao i za dalje studije na fakultetu.

Za samo tri godine, ovaj projekat postao je primer adaptacije obrazovnog sistema prema potrebama tržišta rada. Kroz promociju kreativnog mišljenja i primenu novih tehnologija u očuvanju kulturne baštine, platforma Srbija stvara pruža mladima priliku da već u ranoj fazi svog obrazovanja iskažu svoje umetničke talente i usmere svoje buduće obrazovanje.

Rekordna zainteresovanost osnovaca za upis u specijalizovana odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost svedoči o rastućoj potrebi za kreativnim obrazovanjem. Ove godine, čak 180 budućih srednjoškolaca iz devet gradova širom Srbije prihvatilo je izazov da istražuje i razvija svoje kreativne talente kroz ovaj inovativni program.

Ovaj poduhvat ne samo da potvrđuje prilagodljivost obrazovnog sistema prema zahtevima savremenog društva, već je i svetli primer podrške kreativnom mišljenju i njegovom ključnom mestu u formiranju buduće generacije. S obzirom na pozitivan trend sve veće potražnje za ovakvim kadrovima na tržištu rada u Srbiji, jasno je da je sinergija između obrazovanja i industrije od vitalnog značaja, pružajući mladim talentima mogućnost da razvijaju svoje kreativne sposobnosti i ostvare uspešne karijere u polju koje im najviše odgovara. Nastavljamo podršku ovim specijalizovanim odeljenjima i planiramo dodatne aktivnosti kao bi im pružili najbolje mogućnosti za napredovanje u kreativnom svetu.