Национални музички конкурс Serbia creates:The Spotlight vol.2

Категорије: МузикаОбјављено: 27.04.2024.0,6 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

ВИШЕ ОД 120 НАСТУПА НА ПРЕКО 50 МУЗИЧКИХ ФЕСТИВАЛА У ЧАК 9 ДРЖАВА РЕГИОНА * СПЕЦИЈАЛИЗОВАНА БИНА НА ЕXИТ ФЕСТИВАЛУ

Платформа Србија ствара музику позива све младе музичаре, ауторске бендове и извођаче из Србије да се пријаве на национални конкурс SERBIA CREATES: The Spotlight vol. 2 и осигурају свој наступ на најпознатијим регионалним музичким фестивалима у Србији, Хрватској, Словенији, Бугарској, Румунији, Мађарској, Босни и Херцеговини, Северној Македонији и Црној Гори.

Након огромног интересовања и великог успеха прошлогодишњих победника конкурса, који су се представили публици широм региона и Европе – на 22 фестивала у шест земља одржали су 55 наступа – ове године капацитети су проширени. Обезбеђено је више од 120 наступа, на преко 50 музичких фестивала у чак девет држава региона, као и специјализована SERBIA CREATES: The Spotlight vol. 2 бина на вишеструко награђиваном ЕXИТ фестивалу.

Бендови, диск џокеји и сви музичари (поп, роцк, хип хоп и популарна урбана и електронска музика) могу да се пријаве, најкасније до 1. маја, путем апликације на сајту serbiacreates.rs.

Еминентни жири чине признати актери музичке индустрије, међу којима су: Буч Кесиди (бенд), Ида Престер (музичарка), Катарина Епштајн (Радио Београд 1), Бегефанк (музичар), Цоби (продуцент и музичар), Алек Бошковић (Belive, дистрибуција музике), Павле Ефтимовски (Glitch records, Рунда Балкан) и Маша Павковић (менаџерка и ПР). Они ће представити финалну селекцију од највише 10 кандидата за сваки жанр, најкасније **, а право одабира музичара који ће наступити на фестивалима током 2024. и 2025. године задржавају програмске селекције фестивала.

Платформа Србија ствара музику, као део националне платформе Србија ствара, конкурс реализује у сарадњи са актерима целокупне музичке сцене који препознају важност подршке и улагања у младе таленте.

“Поред огромне подршке коју овај јединствени пројекат, другу годину за редом, пружа младим и талентованим музичарима, који се у данашње време тешко пробијају до свог „спотлајта“, дајемо и огромну подршку развоју целокупне домаће сцене и музичком стваралаштву, као једној од најважнијих грана креативних индустрија. Свакако дугорочни циљ конкурса је и проналазак и развој нових младих имена домаће музичке сцене који ће се у сарадњи са платформом Србија ствара музику и партнерима, у наредним годинама Србију представити и на међународном тржишту“, каже Зорица Тепић испред платформе Србија ствара музику.

Фестивали који су обезбедили „слотове“ за наступе младих извођача и прилику да се представе регионалној и интернационалној публици за 2023. годину су:

• СРБИЈА: EXIT, Arsenal fest, Lovefest, Nišville, Music Week, Belgrade Beer Fest, Energija festival, Uzlet, Arlemm, Roll & Blues, Kontakt, Kaleidoskop, Zastave budućnosti, Beogradski Jazz Festival, Novosadski Jazz Festival, No Sleep, MMF, Summer3p, Doček
• ХРВАТСКА: Sea Star, Kula Kula, Sonus, Ship, WeLoveSound
• БИХ: Freshwave, Kaleidoskop, Garden of dreams, OK Fest, Piknik, Dzumbus festival, From Herc with love, Output, JazFest
• ЦРНА ГОРА: Higher Sense, Bedem Fest, Rockstrickija
• СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА: ПИН, Таксират, Д фестивал
• СЛОВЕНИЈА: Ment, Lent, Jazzinity
• БУГАРСКА: SoAlive showcase, Spike, Sofia Live Festival, A to Z jazz festival
• РУМУНИЈА: Artmania, Posada festival, Astra Rock, Jazz in the Park
• МАЂАРСКА: BUSH, Campus festival

За сва додатна питања и информације у вези са конкурсом, посетите страницу са најчешће постављаним питањима везаним за конкурс (ЛИНК) или нам се обратите путем мејла music@serbiacreates.rs.

Финансира Европска унија. Изнети ставови су, међутим, мишљење аутора и не одражавају нужно ставове Европске уније и стога се Европска унија не може сматрати одговорном за њих.