Muzej Nikole Tesle – institucija zaostavštine najvećeg srpskog stvaraoca

Kategorije: Inovacije, UmetnostObjavljeno: 07.01.2021.0,2 min za čitanje
PODELI

Muzej Nikole Tesle je jedinstvena institucija nauke i kulture u Srbiji, a i u svetu. Jedini je muzej koji čuva originalnu ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Poseduje izuzetno vredne kolekcije Teslinih dokumenata, knjiga, časopisa i predmeta.

 

Izložba Muzeja Nikole Tesle prikazuje Teslin život i različite oblasti naučnog rada, od rođenja 10. jula 1856. godine u Smiljanu, preko godina školovanja provedenih u Evropi i prvih zaposlenja i inovativnih ideja, do odlaska u SAD i najplodnijeg perioda Teslinog rada čiji je rezultat veliki broj izuma, novih tehničkih rešenja formulisanih i zaštićenih kroz preko 300 registrovanih patenata.

Teslini indukcioni motori i polifazni sistem, osmišljeni u XIX veku dali su snažan impuls razvoju industrije. U međuvremenu, elektroenergetski sistem se razvijao u pravcu proizvodnje mnogo veće snage, korišćenja novih izvora energije, ali osnovni princip proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije nisu se menjali.
Današnje tehnologije i dalje koriste Tesline koncepte vezane za radio prenos i daljinsko upravljanje, a Tesla je prvi naučnik koji je u svojim patentima formulisao logičko „I“ kolo koje je danas deo svih računara.

Teslin pionirski rad u oblasti bežičnog prenosa energije prekinut je zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali njegovi eksperimenti u oblasti bežičnog prenosa signala bili su prvi korak ka kasnijem razvoju u ovoj oblasti.

 

Takođe, iako neke od ideja nije mogao da realizuje u vremenu u kom je živeo, posebno su interesantni Teslini tekstovi koji najavljuju budući tehnološki razvoj u oblasti bežičnog prenosa i komunikacija i u kojima je Tesla, gotovo nepogrešivo, predvideo savremeni globalni razvoj ovih tehnologija.

Podatke o Teslinom životu i ključne oblasti Teslinog naučnog rada ilustruje veliki broj fotografija i dokumenata iz Tesline zaostavštine koji se danas čuvaju u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, a posebnu pažnju posetilaca privlače interaktivni modeli Teslinih izuma. U okviru izložbenog prostora prikazuje se film „Nikola Tesla – duh, delo, vizija“.

Za sve posetioce Muzeja organizuje se stručno vođenje kroz izložbenu postavku, na srpskom ili engleskom jeziku. Iako broj zainteresovanih posetilaca prevazilazi prostorne kapacitete zgrade, Muzej se trudi da svi posetioci i istraživači dobiju priliku da posete muzej i prodube znanje o Nikoli Tesli, jedinom pripadniku slovenskih naroda čijim je imenom nazvana jedinica u svetskom sistemu mera i čija je zaostavština danas pod zaštitom Uneska, kao važan deo svetskog kulturnog blaga.