Marina Abramović „Čistač“ – Izložba koja je oborila rekorde

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 15.01.2020.0 min za čitanje
PODELI

Prvu retrospektivnu izložbu Marine Abramović u Evropi „Čistač“, koja se od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine održava u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu,  do sada je videlo više od 60.000 stranih i domaćih posetilaca.

Budući da je zainteresovanost u poslednjim danima izložbe porasla, i da dnevno u Muzej dođe i do 1.500 posetilaca, procenjuje se da će brojka posetilaca do zatvaranja izložbe dostići čak 70.000.

„Poslednjeg dana trajanja izložbe, 20. januara, Muzej će raditi do 22 časa, a publika će biti u prilici i da vidi uživo izvođenje nekoliko performansa. Ulaz će tog dana biti besplatan“, najavio je v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada.

Nakarada je na konferenciji za medije istakao da je izložba „Čistač“ bez sumnje najznačajniji događaj nakon ponovnog otvaranja muzeja 2017. godine.

„Izložba „Čistač“ je kruna naše prošlogodišnje izlagačke sezone. Ona je izazvala brojne kontroverze i otvorila je mnogo debata, ali mi smo zbog toga zadovoljni jer umetnost i treba da provocira. Umetnost i treba da otvara pitanja“, istakao je Nakarada.

Kako je rečeno, o izložbi „Čistač“ napisano je više od 1.728 članaka u stranim i domaćim medijima, među kojima su i neki od najuglednijih svetskih listova. Tako je recimo „Njujork tajms“ upravo izložbu „Čistač“ izabrao za jednu od 28 izložbi koje se moraju videti u 2019. godini.

Izložba „Čistač“ je prva velika evropska retrospektiva Marine Abramović, koncipirana u bliskoj saradnji sa umetnicom. Izložba je finansirana od strane Vlade Republike Srbije i više od 20 sponzora i donatora, uz podršku nacionalne platforme „Srbija stvara“.

Izložba hronološki prati sve faze njene pedesetogodišnje karijere, počevši od radova iz ranih 60-tih godina do danas. Sadrži više od 120 radova i čine je slike, crteži, objekti, fotografije, zvučni i video radovi, filmovi, scenografija i arhivska građa. Izložba uključuje i antologijska dela umetnosti performansa.