Ložionica dobila svoje pobedničko rešenje za rekonstrukciju

Kategorije: DizajnObjavljeno: 18.11.2021.0,3 min za čitanje
PODELI

Stručni žiri jednoglasno je odabrao pobednička rešenja međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za adaptaciju i rekonstrukciju nekadašnje zgrade ”Ložionice” u kreativno-inovativni multifukncionalni centar Ložionica, koji su raspisali Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i nacionalna platforma Srbija stvaraVlade Republike Srbije uz saradnju sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Stručni žiri u sastavu – prof.Goran Vojvodić, Ana Ilić, Jovan Mitrović, Saša Begović i dr Snežana Vesnić – od ukupno 21 prijave izabrali su pet nagrađenih rešenja, tri nagrade i dva otkupa.

Ložionica - prva nagrada

Među njima je i pobedničko rešenje koje će pretvoriti nekadašnju železničku okretnicu u prostor za okupljanje IT zajednice, kreativaca i talenata, centar kreativnih industrija, digitalizacije i inovacija i osigurati da Ložionica postane obeležje i turistička destinacija Beograda.

Ložionica i njeno kulturno-istorijsko nasleđe ispoštovani od strane pobednika

U skladu sa uslovima raspisa konkursa, kao i kriterijumima ustanovljenim od strane žirija, između prispelih radova prepoznati su autentični, kreativni projektantski pristupi sa najadekvatnijim odgovorima na zatečeni, donekle i nepovoljni prostorni kontekst formirajući vrlo afirmativne arhitektonsko-urbanističke koncepte.

🚀 Ložionica – industrijska istorija budućeg kreativno-inovativnog centra

Prvonagrađeni rad je savremenim projektantskim izrazom na najadekvatniji način sublimirao odgovore na zadati program, poštujući kulturno-istorijsko nasleđe Ložionice prenamenom u kreativno-inovativni hab, i kroz interakciju javnih i namenskih sadržaja ostvario kvalitetan dijalog sa novoprojektovanim poslovnim aneksom.

Savremenim, ekološkim pristupom u projektovanju  envelope-arhitekture, ali i distribucije sadržaja unutar poslovne zgrade, prepoznajući značaj zatečenih urbanih artefakata (memorija mesta), kreiran je ansambl koji će sa neposrednim okruženjem u tranziciji formirati sasvim novi urbani ambijent izuzetne pojavnosti  i estetike, kaže predsednik žirija prof Goran B. Vojvodić.

Ložionica - druga nagrada

Nagrađeni su:

  • PRVA NAGRADA u iznosu od 28.000 dolara dodeljena je timu „AKVS arhitektura“, koji čine Anđela Karabašević Sudžum, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Marija Matijević, Zoja Milić i saradnik Vuk Zlatković.
  • DRUGA NAGRADA u iznosu od 14.000 dolara dodeljena je autorima: Andreja Berić, Milena Vukmirović, Millie Punk, Srđan Miloradović, Boris Kunčer, kao i saradnicima: Aleksa Jovanović, Aleksandra Krstanović, Branka Partalo.
  • TREĆA NAGRADA u iznosu od 7.000 dolara dodeljena je autorskom timu: „Space Love Studio“. Imena autora: Marija Blagojević, m.arh., Iva Bekić, m.arh. Članovi tima: Kristina Kovačević, m.arh., Luka Mišić, m.arh., Aleksa Bekić, m.arh.

Ložionica - druga nagrada

Dva otkupa od po 3.500 dolara dodeljeni su autorskom timu: Sanja Ćirić, Danica Gačević, Katarina Erić, Draško Nikolić, Đorđe Petković, kao i autorskom timu: Miloš Stojković Minić, mast. inž. arh., Vida Nedeljković, mast. inž. arh., Jelena Ilić, mast. inž. arh., Nevena Petrović, mast. inž. arh., Teodora Jeremić, mast. inž. arh., Jovan Jovanović, mast. inž. arh., Petar Tošić, mast. inž. arh. Saradnik: Lazar Petrović, student arhitekture, AF UB.

Ana Ilić: Ložionica kao mesto susreta talenata, inovatora i kreativaca

”Veoma smo zadovoljni što su pobednička rešenja radovi upravo domaćih arhitekata. Nadamo se da će “Ložionica” uskoro, a ceo vek nakon svog nastanka, od zaboravljenog industrijskog nasleđa postati gradski epicentar izvrsnosti i dinamično mesto susreta talenata, inovatora i kreativaca – kakav Beograd, Srbija, pa i region do sada nisu imali”, kaže Ana Ilić, članica stručnog žirija i viša savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za kreativne industrije i turizam koja predvodi tim nacionalne platforme Srbija stvara.

Ložionica - treća nagrada

„Kancelarija za IT i eUpravu će, u skladu sa odlukom stručnog žirija, pristupiti ugovaranju izrade idejnog projekta i projekta za građevinsku dozvolu na osnovu prvonagrađenog urbanističko-arhitektonskog rešenja“ dodao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Naredni koraci…

Kao multifunkcionalni centar “Ložionica” biće namenjena i stručnoj i opštoj javnosti, a planira se izgradnja većeg prostora za IT zajednicu, održavanje raznovrsnih događaja i programa, kao i manjih prostora za radionice, istraživački rad kreativaca i inovatora i adaptabilan prostor za izvođačke i primenjene umetnosti. U fokusu će naročito biti upravo oni sektori kreativnih industrija koji nemaju svoje centre, poput dizajna i mode, kako bi se osnažio njihov razvoj kroz najsavremenije modele fablab radioničarskog prostora za razvoj prototipa proizvoda i kolaborativni rad.

Kompletnu izložbu svih pristiglih radova i opširnija objašnjenja stručnog žirija  moguće je pogledati na ovom linku.