Ključna partnerstva za Srbiju: Srbija stvara u poseti Južnoj Koreji

Kategorije: DiplomatijaObjavljeno: 23.08.2024.0,2 min za čitanje
PODELI

Tim Srbije stvara proveo je uspešnu radnu nedelju u Južnoj Koreji. Poseta Busanu i Agenciji za promociju IT industrije u Busanu (BIPA) rezultat je nedavno potpisanog Memoranduma o strateškoj saradnji u oblasti kreativnih industrija.  Na ljubazni poziv domaćina održan je prvi radni sastanak sa partnerima Agencije za promociju IT industrije u Busanu (BIPA). Formiran je Radni komitet ovog tela i definisani su ključni koraci za dalju saradnju, sa posebnim fokusom na oblasti gejminga, IT industrije i kontent industrije.

srbija stvara juzna koreja

Južna Koreja je jedna od vodećih svetskih sila u oblasti kreativnih industrija, što pruža izuzetnu priliku za zajednički rad i učenje u budućnosti. U planu je i da partneri iz Busana budu gosti Ložionice. Srbija stvara prisustvovala je i otvaranju Busan Indi Konekt (Busan Indie Connect) festivala, jednog od najznačajnijih događaja u industriji gejminga, čiji je organizator upravo BIPA. BIPA je, takođe, inicijator i organizator prestižnog G-Star (G-Star) festivala, najveće gejming konvencije koja se od 2009. godine održava u Busanu.

srbija stvara juzna koreja

Takođe, imajući u vidu da je Srbija prepoznata kao regionalni centar za filmsku industriju, Busan, kao grad filma u okviru mreže kreativni gradovi Uneska (The UNESCO Creative Cities Network), pružio je odličnu  priliku za posetu i održavanje sastanaka sa Busanskim filmskim centrom i Azijskim centrom za sadržaje i film (Busan Cinema Center, Asian Contents & Film Market), gde je dodatno produbljena saradnja i dogovorene konkretne razmene na festivalima i okviru projekta SERBIA CREATES SCREEN.

Poseta je zaključena sastankom sa ambasadorom Srbije u Južnoj Koreji, Nemanjom Grbićem,  bez čijeg ličnog zalaganja ne bi došlo do ove saradnje, a  zajednički je naglašena važnost kontinuirane saradnje sa Južnom Korejom u navedenim oblastima, pre svega u oblasti digitalizacije i kreativnih industrija i izražena posvećenost njenom daljem unapređenju. Tim Srbija stvara posvećeno će raditi sa svojim južnokorejskim partnerima i u Ložionici, koja će biti buduće stalno mesto susreta naše dve kulture.