Кључна партнерства за Србију: Србија ствара у посети Јужној Кореји

Категорије: ДипломатијаОбјављено: 23.08.2024.0,2 мин за читање
Аутор: Serbia Creates
ПОДЕЛИ

Тим Србије ствара провео је успешну радну недељу у Јужној Кореји. Посета Бусану и Агенцији за промоцију ИТ индустрије у Бусану (БИПА) резултат је недавно потписаног Меморандума о стратешкој сарадњи у области креативних индустрија.  На љубазни позив домаћина одржан је први радни састанак са партнерима Агенције за промоцију ИТ индустрије у Бусану (БИПА). Формиран је Радни комитет овог тела и дефинисани су кључни кораци за даљу сарадњу, са посебним фокусом на области гејминга, ИТ индустрије и контент индустрије.

srbija stvara juzna koreja

Јужна Кореја је једна од водећих светских сила у области креативних индустрија, што пружа изузетну прилику за заједнички рад и учење у будућности. У плану је и да партнери из Бусана буду гости Ложионице. Србија ствара присуствовала је и отварању Бусан Инди Конект (Busan Indie Connect) фестивала, једног од најзначајнијих догађаја у индустрији гејминга, чији је организатор управо БИПА. БИПА је, такође, иницијатор и организатор престижног Г-Стар (G-Star) фестивала, највеће гејминг конвенције која се од 2009. године одржава у Бусану.

srbija stvara juzna koreja

Такође, имајући у виду да је Србија препозната као регионални центар за филмску индустрију, Бусан, као град филма у оквиру мреже креативни градови Унеска (The UNESCO Creative Cities Network), пружио је odličnu  прилику за посету и одржавање састанака са Бусанским филмским центром и Азијским центром за садржаје и филм (Busan Cinema Center, Asian Contents & Film Market), где је додатно продубљена сарадња и договорене конкретне размене на фестивалима и оквиру пројекта SERBIA CREATES SCREEN.

Посета је закључена састанком са амбасадором Србије у Јужној Кореји, Немањом Грбићем,  без чијег личног залагања не би дошло до ове сарадње, a  заједнички je наглашена важност континуиране сарадње са Јужном Корејом у наведеним областима, пре свега у области дигитализације и креативних индустрија и изражена посвећеност њеном даљем унапређењу. Тим Србија ствара посвећено ће радити са својим јужнокорејским партнерима и у Ложионици, која ће бити будуће стално место сусрета наше две културе.