Kreativne industrije i kreativna diplomatija Srbija Stvara u UAE

Kategorije: Doživljaji, InovacijeObjavljeno: 26.10.2021.0,1 min za čitanje
PODELI

Dubai Ekspo uveliko je u toku i približavamo se kraju prvog meseca tokom kog smo imali veliki broj važnih događaja, poseta visokih delegacija, velelepno otvaranje, pobedu srpskog startapa u jednoj kategoriji na GITEX Future Stars, a za to vreme nacionalna platforma Srbija Stvara imala je nekoliko važnih razgovora i sastanaka za kreativne industrije i kreativnu diplomatiju u UAE!

Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlada Republike Srbije za kreativne industrije i turizam, i vođa tima nacionalne platforme Srbija Stvara, i delegacija Srbije u kojoj je bio i ambasador Republike Srbije u UAE, Njegova ekselencija Stanimir Vukićević, sastala se u Abu Dabiju sa Saoodom Abdulazizom AlHosanijem, podsekretarom Kancelarije za kulturu i turizam tog grada.

UAE sastanak, Ana Ilić, ambasador

Teme sastanka bile su kreativne industrije, turizam i utvrđivanje različitih tipova saradnje UAE i Srbije. Razmenom strategija i pokrenutih inicijativa došlo se do zaključka da postoji mnogo načina kako se zajedničkim aktivnostima, pre svega, mogu iskoristiti nastupi zemalja na aktuelnom Ekspo 2020 Dubai, ali i nakon toga.

Razgovaralo se i o međusobnim posetama kreativnog i biznis sektora, povezivanju kreativno-inovativnog centra Ložionica sa takvim prostorima u Abu Dabiju, razmeni u oblasti obrazovanja.

…Posle Abu Dabija, sastanak u Dubaiju – tema, opet, kreativne industrije

Ana Ilić se zatim, sa članovima tima Srbija stvara, u Dubaiju sastala sa visokim predstavnicima Dubai Kancelarije za kulturu i umetnost, izvršnim direktorom Saeedom Kharbashom, direktorom za lepe umetnosti Khalilom Abdulvahadijem i direktorkom sektora za medjunarodnu saradnju Rafiom al Suvaidi i drugim savetnicima.

Teme ovog sastanka bile su brojne zajedničke inicijative i sporazumi o saradnji u oblasti kreativnih industrija koje platforma Srbija stvara i ova kancelarija u Dubaiju pokreću tokom trajanja Ekspo 2020 Dubai.

Dubai sastanak kreativne industrije, Ana Ilić

Jedna od tema bila je, kao i tokom prethodnog sastanka u Abu Dabiju, povezivanje kreativnog haba Ložionica i Dubai Dizajn Distrikta, a predstavnici Dubai kancelarije za kulturu i umetnost biće gosti konferencije na temu Preoblikovanje radnog prostora u novim uslovima života i rada, koja se održava 4. novembra na Paviljonu Srbije.

Ovo je tek prvi sastanak, otvorene su samo neke teme i verujemo da ima mnogo potencijala za saradnju na brojnim projektima.