Konferencija „Talenti na okupu 2.0“

Kategorije: PreduzetništvoObjavljeno: 25.11.2019.0,1 min za čitanje
PODELI

Intervju za decembarsko izdanje magazina Elevate

https://www.airserbia.com/en/footer_menu/corporate/elevate/issues-current-year

Nakon što je devet godina proveo u inostranstvu, Ivan Brkljač se vratio u Srbiju gde je prvo otpočeo karijeru kao specijalista za online marketing, a zatim je bio jedan od osnivača inicijative Mokrin House. Od skoro se bavi temom cirkularnih migracija i odnosima naših talenata u zemlji i dijaspori.

U Beogradu će krajem decembra biti održana konferencija inicirana od strane predsednice Vlade RS Ane Brnabić „Talenti na okupu 2.0“ koja će okupiti naše ljude koji uspešno rade i studiraju u inostranstvu. Koja je ideja i glavna poruka koju želite da prenesete na ovogodišnjoj konferenciji koju i ove godine organizuje tim nacionalne platforme Srbija stvara?

Ideja je da se na jednom mestu okupe talenti našeg društva, bilo da su to talenti iz naše zemlje ili talenti iz naše dijaspore. Na prethodnom okupljanju, koje se zbilo u isto vreme prošle godine, ustanovljeno je da postoji potreba za jačanjem odnosa između ta dva činioca srpskog društva i na tome se aktivno radilo ove godine. Rezultati tog rada biće prezentovani na ovogodišnjoj konferenciji, a uz njih biće najavljeni i planovi za sledeću godinu. Cilj ove konferencije je da se nastavi začetim putem približavanjem dijaspore i srpskog društva sa ultimativnim ciljem da jednog dana postoji neometani cirkularni tok ljudi, znanja i kapitala između Srbije i njene dijaspore.

Na koji način naša zemlja može da formira ambijent u kome će mladi koji odu iz Srbije posle određenog vremena u nju i vratiti?

Bitno je da dođemo do tačke u kojoj ni odlazak ni povratak nisu tabu teme, već sastavni deo procesa koji se dešavaju u vibrantnoj globalnoj ekonomiji koja podrazumeva ovakva kretanja. Ono što svakako moramo da omogućimo jeste da te tranzicije budu što jednostavnije, te se u poslednjih godinu dana radilo na tome da se strane diplome lakše nostrifikuju, NBS je objavila finansijski priručnik za povratnike, a radi se i na adaptaciji carniskih propisa kada je u pitanju unošenje imovine stečene u inostranstvu. Ovo je samo deo koraka koju su i biće načinjeni kako bi integracija u domaće društvo bila jednostavnija. Kada same migracije budu jednostavnije, doći će do većeg protoka pre svega ljudi i znanja, a takva vrsta protoka učiniće poslovni i društveni ambijent povoljnijim za povratak mladih, ali i iskusnih, kvalitetnih kadrova u zemlju.

Ko su učesnici konferencije i kome je sve upućen poziv?

Učesnici konferencije su sa jedne strane članovi raznih dijasporskih organizacija kao što su na primer Serbian City Club i Serbian Entrepreneurs, istaknuti pojedinci u poljima nauke, biznisa i umetnosti, ali i studenti sa najboljih svetskih univerziteta. Sa druge strane tu su talenti iz naše zemlje, povratnici koji su pokretači svojih inicijativa, kao i najbolji studenti sa domaćih univerziteta. Pored toga pozivi su upućeni i državnim institucijama i nevladinom sektoru kako bismo svi zajedno, a na čelu sa inicijatorkom ove konferencije predsednicom Vlade Anom Brnabić, diskutovali o problemima, ali i potencijalnim rešenjima kada je u pitanju jačanje odnosa između dijaspore i našeg društva.

Konferencija Talenti na okupu 2.0 biće održana 27. decembra u Narodnom pozorištu u Beogradu.