Institut BioSens deo agROBOfood projekta

Kategorije: InovacijeObjavljeno: 19.06.2019.0,1 min za čitanje
PODELI

Institut BioSens je deo agROBOfood projekta, u kojem učestvuje 39 partnera, a za cilj ima podsticaj digitalne transformacije evropskog poljoprivredno-prehrambenog sektora u pravcu primene tehnologija iz oblasti robotike.

 

Projekat je počeo 1. juna 2019. godine i trajaće četiri godine.

 

Na samom početku, realizovaće se sedam inicijalnih inovativnih eksperimenata, svaki sa različitim fokusom. Na primer, razvoj robotske ruke za sakupljanje uzoraka zemljišta, unapređenje sistema za automatsko branje povrća u staklenim baštama, uvođenje robota za rad na niskim temperaturama, i dr.

 

U sedištu eksperimenata smešteni su Digitalni Inovacioni Habovi, servisi koji će pomoći eksperimentima da dostignu tehničku i tržišnu zrelost. Sa akcentom na prekograničnu saradnju, Evropa će osnažiti svoju robotičku zajednicu, a ujedno se približiti krajnjim korisnicima – poljoprivrednicima.

 

U toku trajanja projekta, agROBOfood predviđa i otvoreni poziv, ukupne vrednosti 8 miliona eura, gde će startapi, mala i srednja preduzeća iz cele Evorpe moći da konkurišu za sredstva kako bi razvili svoja inovativna rešenja u oblasti robotike primenjiva u poljoprivredno-prehrambenom sektoru (više detalja o otvorenom pozivu biće dostupni na sajtu projekta).

 

https://biosense.rs/?page_id=7651&lang=sr

 

https://www.facebook.com/biosense.institute/

 

Iako istraživanje i razvoj IKT trenutno igraju ključnu ulogu u poljoprivrednom sektoru, Institut BioSens je jedina institucija u regionu fokusirana na ovu oblast. Institut BioSens unapređuje i integriše sve što IKT danas nudi – nanomaterijale, minijaturne senzore niske cene, satelitsko snimanje, robotiku, big data analitiku – kako bi pružio što više informacija poljoprivrednom sektoru.

 

Krajnji cilj Instituta BioSens jeste da poveže napore i rezultate raznih istraživačkih grupa u jedinstveni integrisani sistem za poljoprivredni monitoring. Ovaj sistem će obezbediti skupove podataka koji će dovesti do revolucionarnog napretka u poljoprivrednom sektoru, ne samo u smislu povećanja efikasnosti, smanjenja zagađenja i novčanih ušteda, već i u smislu načina na koji se poljoprivredna delatnost shvata i izvodi, što će učiniti poljoprivredu prihvatljivim profesionalnim izborom i za mlađe generacije farmera.