Dodeljena nagrada „Museums in short“

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 14.12.2019.0,1 min za čitanje
PODELI

Predstavnicima Galerije Matice srpske – dr Snežani Mišić, programskom direktoru i Jeleni Ognjanović, muzejskom edukatoru, uručena je nagradaMUSEUMS IN SHORT. Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 55 filmova iz 26 zemalja sveta, od kojih je 12 ušlo u uži izbor. Nagrada žirija dodeljena je Muzeju Sigmunda Frojda u Londonu za film A Surreal Christmas.

Nagradu MUSEUMS IN SHORT zajednički su osmislile organizacije MUSIL (Museum of Industry and Labour), EMA (European Museum Academy), Fondazione Brescia Musei, u saradnji sa Forumom slovenskih kultura i Internacionalnim komitetom muzeja Italije kako bi na međunarodnom nivou promovisali kratke muzejske filmove. Nagrada se od 2012. godine dodeljuje za najbolje kratke filmove, prepoznate kao najbolje forme za predstavljanje i širenje muzejskih sadržaja na angažovan i direktan način.

Promotivni film – Momentum kreirala je Galerija Matice srpske zahvaljujući saradnji sa  Akademijom umetnosti u Novom Sadu u povodu izložbe Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti. Film je rađen po principu „živa slika“ (tableau vivant) u kojem su kustosi i konzervatori Galerije Matice srpske „oživeli“ Jakšićevu sliku Ustanak Crnogoraca, a profesori Akademije umetnosti u Novom Sadu je vizuelno uobličili.

Muzejske izložbe su kao pozorišne scene – mesta koja vas inspirišu, govore o prošlosti i budućnosti i podstiču emocije. One imaju moć da ožive istorijske epohe i duh vremena. Stvarajući „sliku u pokretu“ stručnjaci Galerije u filmu i u stvarnosti udišu novi život umetničkim delima koja žive pod krovom Galerije i tako nude posetiocima „momentum“ – nezaboravan trenutak u susretu sa umetnošću!

Svim prijateljima, kolegama, saradnicima i publici koji nas prate, podržavaju, podstiču i ohrabruju, izražavamo veliku zahvalnost, jer je glas svakog od vas doprineo da rad Galerije Matice srpske bude potvrđen novim, internacionalnim priznanjem i nagradom MUSEUM IN SHORT.