Globalni Startup Genome izveštaj po prvi put izmerio srpski startap ekosistem

Kategorije: Inovacije, PreduzetništvoObjavljeno: 14.05.2019.0,1 min za čitanje
PODELI

Organizacija Startup Genome do sada je analizirala preko 150 gradova, a u izveštaju za ovu godinu se po prvi put nalaze Beograd – Novi Sad, jedini ekosistem koji je posmatran u ovom delu sveta među 54 startap ekosistema sveta.

 

Istraživanje startap sistema pokrenula je Inicijativa „Digitalna Srbija“, a realizovala ga je uz podršku Kabineta ministra za inovacije i strateški razvoj i UNICEF-a.

 

Nacionalni startap ekosistem je značajno porastao u prethodne dve godine, trenutno u Beogradu i Novom Sadu postoji između 200 i 400 startapa, a kao ključna prednost izdvojen je pristupačan inženjerski kadar visokog kvaliteta.

 

Najrazvijenije oblasti, a u okviru kojih je Srbija u prvih 10 u svetu su gejming i blokčejn.

 

Kao najznačajnije, u izveštaju o gejmingu kao vodećoj oblasti, navode se kompanija Nordeus sa više od 180 miliona korisnika i 75 miliona dolara prihoda iz 2018, zatim 3Lateral i akvizacija ove novosadske kompanije od strane Epic Games-a. Ne treba izostaviti ni Asocijaciju industrije video igara Srbije (SGA) koja broji preko 40 članova, a koju podržavaju Facebook i Unity.

 

Kada je u pitanju blokčejn, koji je prepoznat u svetskim razmerama kao rastuća oblast, u izveštaju je navedeno da je Srbija svrstana među pet država u svetu po broju blockchain developera. Posebno su izdvojeni GameCredits i OriginTrail, kao i Blinking i MVP Workshop.