Već ste pročitali sve u kući? Evo zaliha e-knjiga i to besplatnih

Kategorije: UmetnostObjavljeno: 18.03.2020.0,2 min za čitanje
PODELI

Šta raditi kod kuće kada su sve manifestacije otkazane, a biblioteke zatvorene? Obišli ste sve VR ture muzeja i pročitali sve knjige sa polica. E-knjige (e-books) mogu biti velika pomoć.

 

Pronašli smo za vas najbolje platforme sa besplatnim elektronskim knjigama. Neke možete kupiti, neke iznajmiti, a za većinu je dovoljno da imate dosta memorije na uređaju. Samo, pazite, čitanje može uticati na rad vašeg mozga! :)

 

Digitalna Narodna biblioteka Srbije je mesto gde možete čitati dosta materijala koji je objavljen na srpskom jeziku u okviru državnih izdavačkih kuća – od starih izdanja Politike ili Kultura Istoka, pa do starih i retkih knjiga poput zbirki Branka Radičevića ili Atanasija Stojkovića.

 

Pojedine domaće izdavačke kuće besplatno su ponudile preuzimanje literature po želji. Laguna na svom portalu ima selekciju e-knjige, u kojoj knjige možete kupovati i po upola nižoj ceni nego one fizičke. Na srpskom jeziku najdostupnija je edukativna literatura koju besplatno možete preuzeti preko nekoliko sajtova, a to su: najstudent.com i znanje.org.

 

Tu je i sajt Bookmate na kom možete preuzeti knjige svih velikih domaćih izdavača, a zbog novonastale situacije za nove korisnike sada mesec dana besplatno. Kao i BEK (projekat besplatne elektornske knjige), bogat izbor domaćih autora, knjige možete čitati online ili ih besplatno preuzeti u format PDF, MOBI ili EPUB. Online knjige, ovde možete pronaći sve modernije naslove koji bi vas mogli zanimati. Od Koelja, Hermana Hesea ili Hegela, i drugih.

 

Arhive.com je najveća online biblioteka koja nudi korisnicima mogućnost da besplatno pozajme knjigu na 14 dana. Na raspolaganju je više od 2.000 knjiga iz arhitekture od priznatih autora kao što su Reyner Banham, Walter Gropius, Ada Louise Huxtable ili Jonathan Glancey.

 

Projekat Gutenberg je arhiva sa više od 58.000 naslova i to besplatnih. Uglavnom su knjige na engleskom jeziku, ali mogu se naći i na nemačkom i francuskom, pa čak i poneka na srpskom.

 

Mnogima je nepoznata informacija da Amazon nudi i besplate e-knjige ili po simboličnoj ceni od svega dolar ili dva.

 

Free – EBooks, na ovom sajtu možete naći apsolutno sve, od romantike, preko krimi priča i misterija, do drama. Takođe, nudi vam mogućnost da pogledate recenzije I ocene koje mogu da vam pomognu pri odabiru.

 

Open Culture ima nekoliko stotina knjiga u audio format, ali i različitih kurseva i lekcija. Tu su i thoughtaudio.com koji nudi dodatnu opciju da preuzmete elektronsku knjigu u PDF formatu, kao i na sajtu Goodreads.